Skal inngå vaksineavtaler for 3,5 milliarder

Regjeringen skal inngå avtaler om innkjøp av koronavaksiner på inntil 3,5 milliarder kroner de neste to årene.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Innkjøp skjer gjennom EU-samarbeidet.

Dette vil gjelde vaksiner fra Pfizer-BioNTech, Moderna, Valneva og Sanofi-GSK.

I første omgang vil regjeringen inngå en avtale om drøyt ti millioner Pfizer-doser til Norge for årene 2022 og 2023, ifølge en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Deltakelse i EUs vaksineanskaffelser er regjeringens hovedstrategi for tilgang til koronavaksiner til befolkningen i Norge.

De fremtidige vaksineavtalene er nødvendige for å sikre tilgang på vaksiner mot nye virusvarianter eller til påfyllingsvaksine, om det blir nødvendig.

Statsminister Erna Solberg uttaler at dette vil bedre vaksineberedskapen i Norge betraktelig.

EU har nylig signert en avtale med Pfizer-BioNTech om 450 millioner doser i 2022, og 450 millioner doser i 2023.

Norges andel av denne avtalen er i overkant av fem millioner doser per år. Formelt inngår Norge en avtale om dette med Sverige og Pfizer-BioNTech, og etter planen vil dette skje i juli.

Regjeringen har derfor besluttet å anbefale Stortinget at staten pådrar seg forpliktelser på inntil 3,5 milliarder kroner for å inngå avtaler om koronavaksiner i 2022 og 2023.

Regjeringen vil fremme dette forslaget for Stortinget så snart som mulig etter sommerferien, opplyser departementet og statsministerens kontor.

EU forhandler også med selskapene Moderna, Sanofi-GSK og Valneva om avtaler om leveranser i 2022 og 2023.

EU har signalisert at de vil inngå avtaler med to ulike produsenter av mRNA-vaksiner, og to produsenter av vaksiner basert på andre teknologier. Avtaler med flere vaksineprodusenter basert på ulike teknologier vil sikre en best mulig vaksinetilgang framover, ifølge departementet.

Det er for tidlig å slå fast om det blir behov for vaksinasjon i 2022 og 2023, uttaler Solberg.

Powered by Labrador CMS