VIRUS: Et bilde av koronavirus tatt med elektronmikroskop. Foto: AP / NTB

Kinesisk ekspert: – Kan ikke utelukke at koronaviruset stammer fra laboratorium

Muligheten for at koronaviruset lekket fra et laboratorium, kan ikke utelukkes, mener Kinas tidligere folkehelsesjef.

Publisert

– Du kan alltid mistenke hva som helst. Det er vitenskap. Ikke utelukk noe, sier virologen og immunologen George Gao i et intervju med BBC Radio 4.

Gao ledet fram til i fjor Kinas folkehelseinstitutt og er nå visepresident i Kinas nasjonale stiftelse for naturvitenskap. Han spilte en sentral rolle i Kinas håndtering av pandemien og jakten på virusets opprinnelse.

Tidligere har kinesiske myndigheter avvist bastant den såkalte laboratorieteorien, som går ut på at viruset ved et uhell lekket ut fra Wuhans institutt for virologi, som i årevis har forsket på koronavirus.

– Laboratoriet ble etterforsket

Gao antyder i intervjuet også at kinesiske myndigheter kan ha tatt teorien om en laboratorielekkasje mer alvorlig enn hva de uttrykker offisielt. Ifølge den tidligere folkehelsesjefen skal nemlig Wuhans institutt for virologi ha gjennomført en form for formell undersøkelse.

– Regjeringen organiserte noe, sier han.

– Laboratoriet ble dobbeltsjekket av eksperter på området, sier han videre, samtidig som han understreker at folkehelseinstituttet ikke var involvert i undersøkelsen.

Ifølge Gao har han «hørt» at det ikke ble funnet noe mistenkelig.

– Jeg tror at deres konklusjon var at de følger alle protokoller. De har ikke funnet noen feil, sier han.

– Politisk motivert løgn

Ifølge BBC er det første gang at det blir antydet at kinesiske myndigheter har gjennomført en offisiell etterforskning av instituttet.

Men Kinas ambassade i London fastholder overfor BBC at «den såkalte lablekkasjen er en løgn».

– Den er politisk motivert og har intet vitenskapelig grunnlag, skriver ambassaden.

Mange eksperter mener at det mest sannsynlige er at viruset fantes naturlig i dyr, fortrinnsvis flaggermus, og at pandemien oppsto etter at det ble spredt til mennesker på et marked i Wuhan.

Powered by Labrador CMS