TILBYR KURS: Leder Sverre Sandberg i Noklus er glad for at mange læresteder gir studentene tilgang til kursene som stiftelsen tilbyr. Foto: Noklus

Sykepleierstudenter får gratis blodprøve-kurs

Stiftelsen Noklus tilbyr gratis kurs i laboratoriearbeid til studenter som tar bachelor i sykepleie. 12 studiesteder har takket ja.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

PRESS: Ingvild Berg Lauritsen i NSF Student tror kursene som sykepleierstudentene nå får tilbud om kan gjøre studentene tryggere i sitt arbeid. Foto: Norsk sykepleierforbund

Den ideelle stiftelsen Noklus er opprettet som et samarbeid mellom Den norske legeforening, Kommunenes Sentralforbund og Helse- og omsorgsdepartementet, med mål om å bedre kvaliteten på medisinsk laboratoriearbeid. Noklus tilbyr kurs til ansatte ved blant annet sykehus, sykehjem og fastlegekontor. Nå har stiftelsen inngått samarbeid med læresteder om å tilby gratis e-læringskurs til sykepleierstudenter.

– Kursene våre er i dag fritt tilgjengelig for alle som jobber på sykehus, fastlegekontor og sykehjem. Vi har tidligere bestemt oss for å tilby salg av kurs til sykepleierutdanningene. Nå gir vi kurset gratis ut året, fordi vi tenker det kan bli nyttig i situasjonen vi nå står i, sier leder Sverre Sandberg i Noklus.

Han viser til at det er forventet å bli større behov for personell i helsetjenesten fremover og at pensjonister og studenter kan måtte trå til.

– Det er ikke sikkert sykepleierstudentene blir plassert på Covid-19-poster, men de kan bli plassert på andre steder hvor det er gunstig å ha laboratorieopplæring. Å ta blodprøver er for eksempel en enkel og konkret oppgave, i motsetning til andre oppgaver som kan kreve mye opplæring.

Studentene får tilbud om å ta alle kursene som tilbys av Noklus, det inkluderer blant annet kurs i blodprøvetaking, fagkurs om CRP og urinundersøkelser.

– Gjør studentene tryggere

Leder Ingvild Berg Lauritsen i NSF Student berømmer tiltaket.

–  Vi er i en presset situasjon nå hvor vi kan få oppgaver vi ellers ikke ville fått. Blodprøvetaking er en prosedyre en ofte ikke får tilstrekkelig øvelse i på skolen, så det er veldig bra å få tilbud om kurs om dette, sier Lauritsen.

– Dette gjør studentene tryggere, og ikke minst vil det gjøre pasientsikkerheten bedre.

– Bra at de hiver seg rundt

Kursene tilbys via lærestedene og ikke via tilgang til den enkelte student.

– Vi går gjennom studiestedene både på grunn av den tekniske løsningen vi bruker og fordi dette er et tilbud om et tillegg som kan brukes innen utdanningen, som studiestedene selv må vurdere om de mener er relevant for deres studenter, forklarer Sandberg.

Så langt har 12 læresteder takket ja til forespørselen om gratis kurs som ble sendt ut i slutten av forrige uke, opplyser Noklus.

– Jeg synes det er veldig bra at de hiver seg rundt og benytter seg av et tilbud jeg tror kan være av stor nytte.

Forespørselen ble sendt til 13 læresteder.

– Når det gjelder det siste studiestedet så har vi ennå ikke hørt fra dem, og vi vil følge det opp for å sørge for at det ikke har skjedd en misforståelse, sier Sandberg.

Powered by Labrador CMS