Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo og en av legene som rapporterte om det spesielle tilfellet.  Foto:

Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo og en av legene som rapporterte om det spesielle tilfellet. 

Foto:

Vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen

En økende mengde data  tyder på at lukt- og smaksforstyrrelser kan være symptomer på Covid-19, skriver professor Jøran Hjelmesæth og  overlege Dagfinn Skaare i en artikkel i Tidsskriftet. Nå ber de myndighetene om at pasienter som kun har disse symptomene blir testet og isolert. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Et ektepar opplevde at kona mistet luktesansen, og mannen mistet smakssansen kort tid etter at de var i kontakt med faren til mannen, som var smittet av koronaviruset. Begge testet positivt på coronaviruset, men hadde ingen andre symptomer på sykdommer. Det rapporter to norske leger i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Saken ble først omtalt av VG. 

– Dette er en av de første rapportene i verden om dette, sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo til VG.

Hjelmesæth og overlege Dagfinn Skaare ber myndighetene om at pasienter som kun har disse symptomene nå blir testet for SARS-CoV-2 og isolert.

Dagens Medisin har tidligere omtalt kinesisk forskning og tyske funn i felt kan tyde på at koronasmittede mister smaks- og luktesansen litt ute i sykdomsforløpet. 

Professor Hendrik Streeck leder Institutt for virologi ved Universitetssykehuset i Bonn og forsker på SARS-CoV-2. Han har gått fra dør til dør i den tyske byen Heinsberg og snakket med personer som er smittet av koronaviruset. I en artikkel i den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) forteller han at minst to tredjedeler av dem han har snakket med beskriver et tap av lukt og smak over flere dager.

Christine Hanssen Rinaldo, professor i virologi ved UiT – Universitetet i Tromsø og seniorforsker ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), utelukker ikke at Streeck er inne på noe.

Rinaldo viste til en kinesisk studie som peker på at det er mange av disse reseptorene i epitelceller i munnen og da spesielt på tunga. Det er på tunga alle smaksløkene våre sitter. 

- Hvis viruset formerer seg i cellene i tunga kan det etterhvert føre til redusert smaks- og luktesans. 

Powered by Labrador CMS