ÅPNER FOR Å SENDE SERTIFIKAT: Det er nå mulig å få koronasertifikat tilsendt i posten. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Kan få koronasertifikat i posten

Løsningen for ikke-digitale brukere som vil ha koronasertifikat er nå klar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Så langt har sertifikatet kun vært tilgjengelig på nett via innlogging på Helsenorge.no. Folkehelseinstituttet har tidligere anslått at rundt 110.000 personer i Norge ikke kan bruke PC, mobil eller nettbrett. Derfor har helsemyndighetene jobbet med en papir-løsning for koronasertifikat.

Denne løsningen er nå klar. Fra torsdag 24. juni åpnes det for at slike ikke-digitale brukere kan få tilsendt koronasertifikat i posten, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Koronasertifikatet som er utviklet kan benyttes hvis personen er vaksinert eller immun som følge av å ha gjennomgått covid-19-sykdom. Det kan blant annet brukes for å kunne reise inn i land som krever koronasertifikat, for å unngå karantene ved innreise til Norge eller for å kunne dra på kystcruise med krav om koronasertifikat.

Kan ringe inn

Personer som vil ha tilsendt koronasertifikatet, kan ringe inn til informasjonstelefonen for korona og bestille sertifikat sendt hjem til folkeregistrert adresse, som angitt på Folkehelseinstituttets nettsider.

Det er imidlertid også fortsatt mulig å gi noen fullmakt til å skrive ut sertifikatet fra Helsenorge.

Anbefaler digitalt sertifikat

FHI oppfordrer alle som har mulighet til å benytte det digitale sertifikatet.

– Det er mange som tar kontakt for bistand. For at vi skal kunne hjelpe personer som ikke har andre alternativer, anbefaler vi at alle som har mulighet til å bruke et digitalt koronasertifikat om å gjøre det, skriver FHI i pressemeldingen.

FHI melder også at koronasertifikatet fra torsdag kan kontrolleres i andre EU- og EØS-land.

Det kan ta en uke før mottak av et ikke-digitalt koronasertifikat. Derfor er det ikke mulig å få tilsendt koronasertifikat basert på negativ koronatest, ettersom gyldigheten testresultatet kun er gyldig i 24 timer, opplyser FHI.

Powered by Labrador CMS