FELLES ANSVAR: – Vi mener at vi har et ansvar, også globalt, til å bidra til at lavstatusland i fattige delen av verden også får tilgang til vaksiner.

Foto: Arkivfoto

Har samlet inn flere hundre tusen kroner til vaksiner

Dugnaden «Vaksiner beskytter flokken» har samlet inn 400.000 kroner til vaksiner til fattige land. Nå frir de til næringslivet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Kommuneoverlege Sverre Håkon Evju i Narvik står i spissen for den ideelle organisasjonen «Vaksiner beskytter flokken».

– Å sikre tilgang til vaksiner globalt, var viktig – også før covid-19. Men pandemien har bekreftet hvor viktig vaksiner er for den generelle beredskapen og for fungerende helsetjenester, både nasjonalt og globalt, sier Evju til Dagens Medisin.

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor heldige og privilegert vi er i vår del av verden, med gratis vaksiner og vaksinasjonsprogrammer. Utenfor er det en enorm skjevfordeling.

Jeg tror ikke alle er klar over hvor heldige og privilegert vi er. Sverre Håkon Evju

Det er derfor bidragene som kommer inn, går uavkortet til vaksinealliansen Gavi, som koordinerer det globale vaksinesamarbeidet Covax.

Felles ansvar

Siden juni i 2021 har vaksinasjonen fått inn nærmere 400.000 kroner i donasjoner.

– Vi mener at vi har et ansvar, også globalt, til å bidra til at lavstatusland i fattige delen av verden også får tilgang til vaksiner. Ingen er trygge før alle er trygge. Jo flere uvaksinerte, desto større risiko for mutasjoner. Dette angår også oss, det har vi allerede fått erfare. Selv om omikron-varianten av koronaviruset ikke er den farligste, vet vi ikke hvilke egenskaper den neste mutanten kommer til å ha.

Dugnaden driftes i dag av Evju og helsesykepleierne Kari Arntsen og Anne Svelstad Evju – utenom vanlig arbeidstid. De er prisgitt sosiale medier for å spre informasjon om arbeidet.

Fikk drahjelp av Stoltenberg

Litt ekstra drahjelp fikk de da direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet valgte «Vaksiner beskytter flokken» som mottaker av pengesummen hun fikk sammen med tittelen «Årets forbilde 2021» i magasinet KK.

– Det var fantastisk å få FHI-direktørens oppmerksomhet. Det var en bekreftelse på viktigheten av det arbeidet vi gjør, sier Evju, som også trekker frem generøse bidrag fra Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Helse Nord.

Frir til samarbeidspartnere

Nå vil Evju utfordre næringslivet.

– Asko i Midt-Norge bidro nylig med 30.000 kroner; en raus gave. Vi håper dette blir et eksempel til etterfølgelse, sier han.

– Behovet er jo enormt. Med fare for at man går rundt og maser og tigger, vil vi gjerne henstille til oppmerksomhet om dugnaden, avrunder Evju, som benytter muligheten til å fri til mulige samarbeidspartnere som kan bidra til å drifte vaksineaksjonen.

Powered by Labrador CMS