WHO med ny rapport om smitte

Etter en ny rapport står WHO står fast ved at SARS-Cov2-viruset spres via dråper som genereres når en smittet person hoster, nyser eller snakker. De opprettholder dermed smitterådene.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Rapporten, som ifølge WHO er en vitenskapelig gjennomgang basert på tilgjengelig dokumentasjon, ble publisert fredag.

I en twittermelding lørdag, også omtalt av VG, skriver WHO at smitten ikke er luftbåren, og at de fortsatt anbefalte tiltakene for å beskytte seg mot smitte gjelder; Å holde én meter avstand til andre, desinfeksjon av overflater, vaske hender samt å unngå å ta seg til ansiktet.

Anbefalingene samsvarer med andre nasjonale og internasjonale retningslinjer, som er kommet fra blant andre European Society of Intensive Care Medicine and Society of Critical Care Medicine, og fra tilsvarende fagmiljøer i Australia, Canada og Storbritannia, skriver WHO i gjennomgangen.  
WHO viser i rapporten også til en analyse av 75 465 Covid-19-tilfeller i Kina, som viser at det ikke ble rapportert luftbåren smitte, en analyse laget av WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) i februar.

En studie nylig publisert i New England Journal of Medicine, sammenlignet overflatestabiliteten til SARS-CoV-2 med SARS-CoV-1, og hvordan virusene oppfører seg som aerosoler. Aerosol er svevende små dråper.

Artikkelen forteller om laboratorieeksperimenter som gjøres med SARS-viruspartikler. Man viste at partiklene kunne holde seg i live i svevende små dråper (aerosol) i opp til tre timer, men at antall virus falt etterhvert.

Førsteamanuensis Are Martin Holm ved Universitetet i Oslo pekte overfor Dagens Medisin på at studien ikke undersøkte om viruset kunne «leve» enda lenger i luft. Derfor kan man ikke konkludere om det.

– Man vet heller ikke om slike aerosoldråper faktisk er nok til å smitte et menneske, sier Holm til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS