VIKTIG: Immunolog Gunnveig Grødeland ved Universistet i Oslo, presiserer at det er svært viktig å huske at studien i NEJM undersøker effekten på vaksinen for å forhindre symptomatisk sykdom, slik at man ikke skaper unødvendig frykt. – Èn dose beskytter godt mot alvorlig sykdom, sier hun. Foto: Ynge Vogt, UiO

VIKTIG: Immunolog Gunnveig Grødeland ved Universistet i Oslo, presiserer at det er svært viktig å huske at studien i NEJM undersøker effekten på vaksinen for å forhindre symptomatisk sykdom, slik at man ikke skaper unødvendig frykt. – Èn dose beskytter godt mot alvorlig sykdom, sier hun.

Foto: Ynge Vogt, UiO

Ny studie om vaksineeffekt i prestisjetidsskrift

Studie av vaksineeffekt mot symptomatisk sykdom, viste 30 prosent effekt mot deltavarianten etter første dose. – Viktig å huske at én dose fortsatt beskytter mot alvorlig sykdom, sier immunolog Gunnveig Grødeland.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

En nylig publisert artikkel i det prestisjetunge tidsskriftet New England Journal of Medicine (NEJM), undersøkte effekten for å forhindre symptomatisk sykdom av én eller to vaksinedoser, med Biontech/Pfizer-vaksinen eller vaksinen til Oxford/AstraZeneca.

Effekten av én dose vaksine fra begge variantene var på 30,7 prosent for delta-varianten, og 48,7 prosent ved alpha-varianten.

Effektiviteten av to doser Pfizer-vaksine var 93,7 prosent og 88 prosent for henholdsvis alpha og delta. Oxford/AstraZeneca-vaksinen var henholdsvis 74,5 prosent og 67 prosent effektiv etter to doser.

Artikkelen konkluderer med at det var stor forskjell i effekt på én og to doser vaksine for å forhindre symptomatisk sykdom.

– Uansett god beskyttelse 
Studien inkluderte 19.109 sekvenserte tilfeller av koronavirus, hvor personene hadde fått en av vaksinene og fikk symptomatisk Covid-19 med enten alpha- eller deltavarianten.

14,837 tilfeller hadde alphavarianten og 4272 hadde deltavarianten.

– 70 – 80 prosent i studien hadde alpha. Det er derfor mulig at antallet som ble rapportert med gjennombruddsinfeksjon ville vært noe høyere om flere hadde hatt deltavarianten. Men den store fellesnevneren i de studiene som har kommet, er at det uansett er svært god beskyttelse, og at allerede en vaksinedose beskytter mot alvorlig sykdom, sier immunolog Gunnveig Grødeland.

Grødeland er seniorforsker ved institutt for klinisk medisin, ved Universitetet i Oslo.

Hun mener studien i NEJM er oppløftende resultater.

Effektiviteten av to doser Pfizer-vaksine var 93,7 prosent og 88 prosent for henholdsvis alpha og delta. Oxford/AstraZeneca-vaksinen var henholdsvis 74,5 prosent og 67 prosent effektiv mot alpha og delta, etter to doser.

– Det som egentlig er viktig er at disse vaksinene fungerer. Selv om vaksineeffekten er redusert ved Delta, så er den fortsatt god, selv mot symptomatisk sykdom.

– Vi har fortsatt veldig gode vaksiner mot deltavarianten. Jeg ser ikke noen grunn til at konklusjonene fra denne studien ikke også skal være tilsvarende vaksinering med mRNA-vaksinen fra Moderna. Det begynner å danne seg et klart bilde av at vaksineeffekten gjennomgående er god mot de virusvariantene vi har så langt.

– Det er svært god beskyttelse mot alvorlig sykdom allerede etter en vaksinedose, og veldig god beskyttelse også mot symptomatisk sykdom etter andre dose. Effekten er typisk litt lavere mot delta enn alpha. Den nøyaktige prosenten varierer litt fra studie til studie, men det viktige her er jo at det er godt samsvar mellom flere studier når det gjelder graden av effekt. .


«Real world evidence»
Grødeland mener dette bekreftes fra rapporter med real world data med eksempler på gjennombruddsinfeksjoner hos fullvaksinerte – blant annet Israel.

– I disse rapportene, og rapporter fra NHS i England, har man sett på vaksineeffekten mot alvorlig sykdom. Der ser vi at vaksinene fortsatt er effektive, og at de er effektive mot alvorlig sykdom. Det er det disse dataene viser.

Grødeland forklarer at mange studier studerer forekomsten av symptomatisk sykdom, fordi det kan være lettere å lage statistikk med slike data.

– Når du har en befolkning, så må du ha et visst antall som skal undersøkes for at det fremskaffer relevante data. Derfor er dette et av effektmålene som ofte brukes.

– Hvis du har forkjølelsesliknende symptomer, så sjekker man om man har SARS-CoV-2 med en PCR som gir et klart ja/nei svar. Med en gang du skal måle antall sykehusinnleggelser blir det mer komplisert. Fordi da blir årsaken for innleggelse et premiss for målingen. Var det sykdommen eller en annen sammensatt årsak, som lå bak innleggelsen.

– Noen kan være lagt inn på grunn av covid-19, og noen kan være lagt inn på sykehus av andre grunner enn covid-19, selv om de har covid-19. Dette krever derfor mer dyptpløyende analyser.

Oversikt over første- og andregangsvaksinering
Nettstedet driftet av blant annet Oxford-university, Ourworldindata, viser oversikt over dose 1 og 2-vaksinering i verden. Se oppdatert oversikt her, NB – Norge må legges til manuelt.

Per 16. august 2021 hadde Norge over 40 prosent som hadde mottatt andre dose med koronavaksine.

Powered by Labrador CMS