NYE FØRINGER: Nå vil barn og unge ha en mulighet til å unngå smittekarantene.

Foto: Getty Images

FHI melder om endringer i karanteneregler for de under 18 år

Fordi vaksinedekningen er økende og de med høyest risiko for å få alvorlig forløp er beskyttet, er det innført noen lettelser i karanteneordningen, melder FHI en pressemelding.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Smittekarantene kan i mange tilfeller erstattes av testing, skriver FHI, og legger til at de anbefaler å erstatte smittekarantene med regelmessig testing for dem som er nærkontakter av smittede personer, med unntak av hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter.

Videre meldes det at det nå anses som forsvarlig å gi unntak fra smittekarantene for uvaksinerte personer under 18 år som er nærkontakter, altså at de har vært nærmere enn to meter fra en smittet person i mer enn 15 minutter. Det anbefales at dette også gjelder i opplærings- og utdanningsvirksomheter – så lenge testing lar seg gjøre.

Husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter må fortsatt være i smittekarantene.

«Tilsvarende nære kontakter» er typisk kjærester eller elever som bor på samme hybel, overnattingsbesøkende eller bestevenn. Det vil være opp til smittesporingsteamet i kommunen å avgjøre hva som er «tilsvarende nære kontakter», og da vil forhold som nærhet, alder, luftvolum spille inn.

Dette er det nye testregimet som anbefales av Helsedirektoratet og FHI:

  • For barn over 12 år: Første test raskest mulig (dag 1) og deretter nye tester på dag 3 og 5.
  • For barn inntil 12 år samt 13-åringer på barneskole: Første test rasket mulig (dag 1) og deretter én ny test mellom dag 3 og 5
Powered by Labrador CMS