SNART KLAR TIL DRIFT: Bildet viser Widerøes Dash 8 - 100 og smittevernkuvøse. Det ombygde flyet skal brukes til å frakte koronapasienter.

Foto: Luftambulanseavdelingen, Universitetssykehuset Nord-Norge HF.

Pasienter med Covid-19 skal fraktes av Widerøe

Flyselskapet skal bygge om et Dash 8-100, og flyet skal etter planen snart kunne fly to pasienter i smittevernkuvøser samtidig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Samarbeidet mellom Widerøe og Luftambulansetjenesten HF (LAT HF) skal sikre helseforetakene en ny landsdekkende ressurs øremerket for transport av koronapasienter, skriver Luftambulansetjenesten HF i en pressemelding.

– Vil styrke vår kapasitet
Det ombygde flyet skal ha base i Bodø. Målet er at det skal kunne ta på seg ekstra lange oppdrag, og kunne lande på alle flyplassene Widerøe betjener til vanlig.

– Flyet vil styrke vår kapasitet til rask transport av smittede pasienter over hele landet, inkludert Svalbard, sier administrerende direktør i LAT HF, Øyvind Juell, i en uttalelse.

Skal leie inn sivile fly og helikoptre
Luftambulansetjenesten skal på oppdrag fra de regionale helseforetakene (RHF-ene) leie inn sivile fly og helikoptre for å styrke helseforetakenes beredskap under koronapandemien. Årsaken er usikkerhet rundt hvordan koronapandemien vil påvirke kapasiteten til luftambulansetjenesten og sykehusene. Fra før av har et Super Puma-helikopter øremerket for transport av Covid-19-pasienter blitt satt inn i beredskapen i Tromsø.

– At Widerøe snart kan fly koronapasienter for oss er svært godt nytt for pasientene og for sykehusene våre. Det sier talsperson for de regionale helseforetakene, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus, i pressemeldingen fra LAT HF.

For stor for egne fly
Ifølge LAT HF er smittevernkuvøsen som brukes for frakt av pasienter med Covid-19 for stor til å brukes i luftambulansetjenestens egne fly, men den er godkjent for bruk i tjenestens to største helikoptertyper (H145 og AW139). 330-skvadronens fem baser med SeaKing-redningshelikoptre er utstyrt med smittevernkuvøser for korona transporter.

Powered by Labrador CMS