REDUSERE ULIKHET: – Å utvikle neste generasjon av vaksiner nå vil redusere ulikhet ved å øke det globale tilbudet og møte utfordringen med virusvarianter, skriver CEPI i brevet. Illustrasjonsbilde: Getty Images Foto:

REDUSERE ULIKHET: – Å utvikle neste generasjon av vaksiner nå vil redusere ulikhet ved å øke det globale tilbudet og møte utfordringen med virusvarianter, skriver CEPI i brevet. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

CEPI etterlyser sammenlignings-vaksiner

CEPI skriver i et åpent brev publisert i tidsskriftet Nature og på egen nettside at mangel på tilgang til sammenligningsvaksiner er i ferd med å stoppe utvikling av lovende vaksinekandidater mot covid-19.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Vi har gjort store fremskritt i utviklingen av trygge og effektive COVID-19-vaksiner som nå redder liv. Men pandemien er langt fra over: Å utvikle neste generasjon av vaksiner nå vil redusere ulikhet ved å øke det globale tilbudet og møte utfordringen med virusvarianter, skriver CEPI i brevet.

– Stadig vanskeligere
Videre skriver CEPI at det kun er mulig hvis allerede godkjente vaksiner mot covid-19 tilgjengeliggjøres for bruk i kliniske studier.

– Til dags dato har COVID-19-vaksiner mottatt godkjenning basert på data fra seronegative populasjoner i placebokontrollerte vaksineeffektstudier. Imidlertid er disse forsøkene stadig vanskeligere å gjennomføre ettersom antallet mennesker som enten er vaksinert eller tidligere smittet stiger, skriver CEPI.

Det betyr at sammenligningsvaksiner må brukes i forsøk med nye vaksinekandidater, i hovedsak erstatte placebo og støtte sammenlignende effekt- og immunforkortingsforsøk for registrering av nye vaksinekandidater, beskriver CEPI.

I brevet skriver CEPI at mangel på tilgang til sammenligningsvaksiner er i ferd med å stanse utviklingen av lovende vaksinekandidater, som vil ha innvirkning på utvikling og tilbud av vaksine mot covid-19. CEPI skriver at til tross for at antallet sammenligningsvaksiner som trengs er lavt, er det knapphet på vaksiner.

Motvillige vaksineprodusenter
– Det nåværende tilbudet av godkjente vaksiner er bundet av kontrakter mellom vaksineprodusenter og myndigheter som har anskaffet dem, noe som begrenser bruk av vaksinene til folkehelsetiltak som massevaksinasjonskampanjer. Dermed kan de ikke brukes som sammenligninger i klinisk forskning. Hittil har vaksineprodusenter vært motvillige til å endre denne ordningen, noe som truer med å stanse livsviktig forskning og utvikling på19-vaksine, skriver CEPI.

CEPI peker på at regjeringer, utviklere og vaksineprodusenter må bli enige om en løsning for å gjøre sammenligningsvaksiner tilgjengelige og slik gjøre det mulig å fortsette kliniske studier.

Powered by Labrador CMS