Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes 

Foto:

Skal teste blandingsvaksinasjon mot Covid-19 hos mennesker med og uten HIV

Coalition for Epidemic Prepardness Innovations (CEPI), med globalt hovedkontor på Skøyen i Oslo, inngår samarbeid med Aurum Institute og Human Vaccines Project.

I samarbeidet skal de gjennomføre en klinisk studie av sikkerhet og immunogenisistet til strategier for blandingsvaksinasjon med tre vaksiner mot Covid-19 hos mennesker som lever med og uten HIV i Sør-Afrika.

Det opplyser de i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Bakgrunnen er at mennesker som lever med HIV har større sannsynlighet for å utvikle mer alvorlig Covid-19-sykdom, på grunn av deres svekkede immunsystem. I pressemeldingen skriver CEPI at HIV-smittede også kan ha redusert effekt av vaksinering, og ha større sjanse for å bli smittet etter vaksinasjon.

Dette er det imidlertid lite datamateriale om. Derfor har CEPi nå bevilget 10,4 millioner dollar (103 millioner kroner) til denne kliniske undersøkelsen.

Studiet vil ta for seg tre forskjellige godkjente vaksiner, enten som enkeltdoser hos uvaksinerte HIV-smittede individer, som har gått gjennom Covid-19, eller som boosterdoser hos personer med eller uten HIV, som har blitt vaksinert tidligere.

Vaksinene som skal brukes i studiet er fra Janssen (Jcovden), Pfizer (Comirnaty) og Novavax/Serum Institute of India (Covovax).

– Covid-19-vaksiner har reddet mange millioner liv rundt om i verden, men noen av de mest sårbare menneskene blir forlatt av gapet i de kliniske dataene. Dette studiet vil evaluere tre vaksiner som spiller en betydelig rolle i å kontrollere pandemien i Afrika, og bidrar å maksimere effekten av vaksinasjonsstrategier for å beskytte mennesker som lever med HIV, sier Dr. Melanie Saville, direktør for forskning og utvikling av vaksiner i CEPI, ifølge pressemeldinga.

Resultatene fra de kliniske undersøkelsene vil bli publisert på open-access-plattformer, slik at alle kan dra nytte av forskninga.

Aurum Institute vil gjennomføre kliniske studier på fem etablerte kliniske forskningssentere i Sør-Afrika, og den første deltageren i studiet ble med den 12. juli. 

Powered by Labrador CMS