OPTIMISTER: Dr Melanie Saville, FoU-direktør i CEPI og dr Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, håper et nettverk av laboratorier vil bidra til å nå målet om to milliarder covid-19-vaksinedoser innen utgangen av 2021.  Foto:

OPTIMISTER: Dr Melanie Saville, FoU-direktør i CEPI og dr Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, håper et nettverk av laboratorier vil bidra til å nå målet om to milliarder covid-19-vaksinedoser innen utgangen av 2021. 

Foto:

Oppretter globalt nettverk: Håper på to milliarder covid-19-vaksinedoser innen ett år

Fem laboratorier er valgt ut til oppstarten av et sentralisert nettverkssamarbeid for å bedre å kunne evaluere og sammenligne immunrespons fra vaksinekandidater mot covid-19.– Gjennom dette arbeidet søker vi å nå vårt mål om å ha to milliarder doser av en trygg og effektiv vaksine mot covid-19 innen utgangen av 2021, sier CEPIs FoU-sjef. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) kunngjør fredag et partnerskap med fem testlaboratorier for å opprette et sentralisert globalt nettverk for å vurdere og sammenligne immunrespons fra vaksinekandidater mot covid-19.

Fem laboratorier til nå
Laboratoriene er spredt rundt om i verden, og de første som er valgt ut til å delta i nettverket er:

  • Nexelis (Canada) og Public Health England (PHE, UK)
  • VisMederi Srl (Italia)
  • Viroclinics-DDL (Nederland)
  • icddr,b (tidligere International Centre for Diarrhoeal Disease Research Bangladesh)
  • Translational Health Sciences and Technological Institute (THSTI, India)

CEPI er i forhandlinger med ytterligere laboratorier for deltakelse i nettverket.

Må kunne sammenlignes
Som Dagens Medisin skriver, har den europeiske legemiddelmyndigheten EMA begynt en hurtigvurdering av AstraZenecas vaksinekandidat. 

Gjennom dette arbeidet søker vi å nå vårt mål om å ha to milliarder doser av en trygg og effektiv vaksine mot covid-19 innen utgangen av 2021. dr Melanie Saville, FoU-direktør i CEPI

Leder i Forskningsrådet og påtroppende ambassadør for global helse, John-Arne Røttingen tror flere koronavaksiner etterhvert vil bli hurtiggodkjent i Europa.

– Vi ser nå lovende data som kommer fra flere vaksinekandidater mot covid-19, men vi har ingen metode for å sammenligne dem direkte siden ulike laboratorier kan benytte forskjellige metoder for å måle immunrespons. Etableringen av CEPIs sentraliserte laboratorienettverk er det første i denne skala under en pandemi. Vårt nettverk av laboratorier vil arbeide som om alle vaksinene ble testet under samme tak for raskere å kunne evaluere og identifisere vellykkede vaksinekandidater slik at vi så raskt som mulig kan redusere de store lidelsene denne globale krisen medfører, sier dr. Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, ifølge pressemeldingen.

Nettverket kan brukes av alle
CEPI understreker at alle covid-19 vaksineutviklere, uavhengig av CEPI-finansiering, kan bruke nettverket.

–  Med hundrevis av covid-19-vaksiner under utvikling rundt om i hele verden, er det avgjørende at vi har et system som gjør oss i stand til å evaluere og sammenligne immunresponsen til vaksinekandidater som for tiden blir testet. Etableringen av vårt nye sentraliserte laboratorienettverk har som mål å evaluere disse vaksinene ved hjelp av en felles protokoll for å sikre man er på linje og deler informasjon når man identifiserer de mest lovende kandidatene. Gjennom dette arbeidet søker vi å nå vårt mål gjennom COVAX om å ha to milliarder doser av en trygg og effektiv vaksine mot covid-19 innen utgangen av 2021 for å bidra til å få slutt på den akutte fasen av denne pandemien, sier dr Melanie Saville, FoU-direktør i CEPI.

Powered by Labrador CMS