Buljongtest avslører stressmage

Ved Haukeland Universitetssykehus er det utviklet en drikketest som kan utelukke eller bekrefte stressrelaterte mageplager. Vanlig buljong er ingrediensen.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Overlege Trygve Hausken ved Haukeland Universitetssykehus serverer pasientene sine Toro kjøttbuljong når han skal avsløre stressmage.

Tre glass på tre minutter
Tre glass på tre minutter skiller den friske fra den syke. Det er drikketesten som kan utelukke eller bekrefte stressrelaterte mageplager. Så langt har tusen pasienter tatt  “buljong”-testen.

Mageplager uten status
Pasienter med stressrelaterte mageplager har ofte samme symptomer som de med magesår. Imidlertid faller disse utenfor, fordi allmennleger har lite kunnskap om stressmage – og fordi plagen i seg selv ikke er en "statussykdom”, ifølge Helse Bergen. 

Leger ved Medisinsk avdeling på Haukeland har interessert seg for denne pasientgruppen siden 90-tallet, og begynte å undersøke dem med ultralyd. Etter hvert tok drikketesten form, og nå kommer pasienter fra hele landet for å bli undersøkt.

Friske tåler en halvliter
– Friske folk tåler fint en halv liter buljong, mens 90 prosent av de som har stressmage får ubehag, forteller Hausken.

Stressrelaterte mageplager kommer ofte i sammenheng med måltider. Vanlige symptomer er kvalme, oppblåst mage og smerter. Det blir tatt ultralyd og måling av magesekken før pasienten drikker buljong. Etter testen blir det tatt ny ultralyd – etter ti minutter, og etter tyve minutter. Bildene og målene av magesekken viser hvordan den utvikler seg og tømmer seg.

Spørreskjema
Den øverste delen av magesekken til pasienter med stressmage utvider seg ofte svært lite. Maten renner derfor direkte ned i den nederste delen av magesekken. I tillegg kan pasientene være overfølsomme for spenninger i tarmveggene.
Psykiatriske plager kan også spille en rolle for noen pasienter. Derfor fyller alle ut et spørreskjema rundt stress og bekymringer, men de blir også spurt om mageplager i hverdagen og plager i løpet av selve drikketesten.
Flere artikler i nyhetsarkivet.

Powered by Labrador CMS