VIKTIG RETTIGHET: – Dommen slår fast at pasienters ytringsfrihet er en viktig rettighet som står sterkt i vårt samfunn, sier daglig leder i Legelisten om dommen i saken om anonyme vurderinger av helsepersonell.

Foto: Colourbox

– Slår fast at pasienters ytringsfrihet er en viktig rettighet

Daglig leder Lars Haakon Søraas i selskapet Legelisten er fornøyd med dommen fra Borgarting lagmannsrett om publisering av anonyme kommentarer om helsepersonell.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Daglig leder Lars Haakon Søraas i selskapet Legelisten. Foto: Arkivfoto

– Vi er tilfredse med dommen, sier Søraas.

Legeforeningen saksøkte staten for å få en generell mulighet til å reservere seg fra omtale på siden. Foreningen har hevdet at det er belastende for leger og annet helsepersonell å bli utsatt for anonyme vurderinger på nettstedet. 

Legelisten har selv ikke vært part i saken, som går mellom Legeforeningen og Staten ved Personvernnemda. Årsaken til dette er at Legeforeningen har betridt et vedtak om nemda om publiseringen av anonyme vurderinger på siden. 

I den ferske dommen fra lagmannsretten slår retten fast at at Legelisten og pasienters ytringsfrihet og interesse av publiseringene på nettsiden, veier tyngre enn helsepersonells interesser og rett til privatliv.

– Må veie tyngst

– Dommen slår fast at pasienters ytringsfrihet er en viktig rettighet som står sterkt i vårt samfunn, sier Legelisten-lederen, som er fornøyd med at dommen er enstemmig.

– Legers rett til personvern er også en viktig rettighet, men retten kommer frem til at pasienters rett til å dele sine erfaringer i denne saken må veie tyngst. Vi deler naturligvis rettens syn på dette, sier Søraas.

– Med denne dommen kan pasienter over hele landet fortsatt bruke en tjeneste som vi vet hjelper veldig mange.

Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen har uttalt at Legeforeningen er skuffet over utfallet av saken, men foreningen har ikke avgjort om dommen vil ankes.

Powered by Labrador CMS