Karita Bekkemellems blogg

#FlereStudier

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Karita Bekkemellem

Karita Bekkemellem er leder av Legemiddelindustrien (LMI). Hun representerte Arbeiderpartiet fem perioder på Stortinget, og var statsråd i to regjeringer (2000-01 og 2005-07). Bekkemellem har vært leder av Aps kvinnebevegelse.

I forrige uke publiserte helse- og omsorgsdepartementet rapporten «Indikator for kliniske behandlingsstudier og antall pasienter som deltar i kliniske studier». For første gang får vi nå på plass konkrete indikatorer for å måle kliniske studier på norske sykehus. Helseforetakene skal måles både på antall pasienter som inkluderes i kliniske studier og på hvor mange andre sykehus de kobler på studiene de utfører.

Jeg er veldig glad for at det nå kommer konkrete indikatorer på plass for å måle aktiviteten på kliniske studier i sykehusene våre. Det blir helt avgjørende for at vi skal kunne jobbe målrettet med å øke antall studier fremover. Dessverre viser tall fra Legemiddelverket at det i 2017 var en nedgang både i antall innmeldte studier totalt, antall kommersielle studier og antall ikke-kommersielle studier i Norge. Dette er alvorlig, både for norske pasienter som ikke får mulighet til å delta i utprøvende behandling, for norske leger som ikke får økt kompetanse og kunnskap om nye behandlingsmetoder og det norske samfunnet som går glipp av muligheter til å skape arbeidsplasser og inntekter.

I årene mellom 2006 og 2013 hadde man i Europa og Nord-Amerika en økning i 30 prosent i antall studier fra industrien. I samme periode hadde vi i Norge en nedgang på 33 prosent. I en tid da industrien har flere substanser under utvikling enn noensinne – faktisk hele 7000 – klarer vi altså ikke å øke antallet kommersielle studier i Norge. Andre land har etter en periode med nedgang tatt grep og lagt til rette for at industrien kan gjennomføre kliniske studier. I Norge har vi ikke evnet å gjøre det i samme grad, og det gjør at vi har tapt i den globale konkurransen.

Det mangler ikke på politiske ambisjoner eller festtaler når det gjelder kliniske studier. HelseOmsorg21-strategien anbefalte å lage insentiver for deltakelse og inkludering i kliniske behandlingsstudier, i Legemiddelmeldingen ble det et nytt politisk mål å legge til rette for forskning og innovasjon og i regjeringserklæringen ble det klart at Regjeringen vil legge frem en handlingsplan for kliniske studier i Norge.

Det som mangler er kapasitet og infrastruktur på sykehusene til å gjennomføre studiene. Rapporten «Verdien av industrifinansierte kliniske studier» (Menon Economics 2017) viser at ressursmangel ved sykehusene er en av de største utfordringene industrien opplever. Gapet mellom de politiske ambisjonene og sykehusenes kapasitet er for stor, og det er der vi må finne gode løsninger. I dag er over 120 deltakere samlet på Felix i Oslo for LMIs store heldagskonferanse om kliniske studier. Dette er fjerde gang LMI lager en møtearena der myndigheter, industrien og akademia møtes for å diskutere utfordringer og muligheter knyttet til kliniske studier i Norge. Du kan følge oss gjennom dagen på Twitter under #FlereStudier. Mitt håp er at møteplasser som dette, sammen med de politiske ambisjonene, vil føre til økt kapasitet på sykehusene og flere kliniske studier i Norge.

Powered by Labrador CMS