Frode Jahrens blogg

God hjertehelse – et viktig fellesskapsprosjekt

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Frode Jahren

Frode Jahren er generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han har tidligere vært generalsekretær i Norsk Ergoterapeutforbund og kommunikasjonssjef ved Akershus universitetssykehus.

Å legge om vanene for å innkassere en helsegevinst om 20 eller 30 år er ikke lett. Men det er dit vi må, både som samfunn og som enkeltindivider.

De fleste norske familier vil dessverre bli rammet av hjerte- og karsykdommer i løpet av noen tiår. I år vil over 300 000 personer bli undersøkt eller behandlet for en hjerte- og karsykdom av spesialisthelsetjenesten. Omtrent 15 000 vil få akutt hjerteinfarkt. I tillegg vil mange få angina pectoris, hjertesvikt eller annen form for hjertesykdom.

Vi er sunnere, men føler at helsa er dårligere
Nettopp derfor er de ferske tallene fra SSBs nye levekårsundersøkelse om helseforhold interessante: Vi røyker mindre og trener mer enn før. Det er bra. Likevel er det færre som oppfatter helsa som svært god. Kanskje henger det sammen med økt overvekt? Mens 36 prosent sa de var overvektige eller fete i 1998, var tallet i fjor 45 prosent. I følge SSB lever dessuten nå 17 prosent av den voksne befolkningen, eller om lag 600 000 personer, med helseproblemer knyttet til mer eller mindre alvorlig hjerte- og karsykdom.
Så langt ser det derfor ikke ut til at bedre levevaner som mer trim og mindre røyking har ført til at færre lever med hjerte- og karsykdom. Det er bekymringsfullt.

Én forklaring kan være at det tar tid før man ser effekten av røykeslutt og mer fysisk aktivitet. En annen forklaring kan være at vi sliter med andre helsemessige aspekter.

Det moderne livet er farlig
Risikofaktorene for ikke-smittsomme sykdommer er blant annet høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, fedme, diabetes og fysisk inaktivitet. Mange av faktorene kan forebygges eller behandles, men hvorfor er fremveksten av disse risikofaktorene så høy? Én utfordring er det moderne livet vi lever, med fristelser på hvert gatehjørne og økonomi til både å spise mye ute og handle det meste hjertet og ganen begjærer.  Den kommersielle påvirkningen er stor, det er rett og slett vanskelig å stå imot. Dermed blir inntaket av salt, fett og sukker høyere. Det har blitt psykisk krevende å ta sunne valg, og lett å la seg friste av appellerende reklamer for usunne produkter.

Hjerte- og karsykdommer er ikke bare konsekvensen av livsstil. Det er miljøet vi befinner oss i, som for mange rett og slett er "fedme-fremmende".  Det er enkelt å ta bilen selv på korte turer, for byfolk blir utearealene færre og færre, og støy og trafikk gjør at vi skjermer barna ved selv å ta bilen og kjøre dem.  Underholdningstilbudet i egen stue er stort, både for barn og voksne. Vi trenger ikke gå ut for å ha det gøy, og treffe andre kan vi gjøre via Skype.

Tiden er inne for at samfunnet tar dette inn over seg. Vi må ta grep som bedrer folks levekår og forhindrer utvikling av hjerte- og karsykdom. Byplanleggere og arkitekter, politikere og myndigheter. Alle har et ansvar for å tilrettelegge for fysisk aktivitet og et hjertevennlig liv.

80 prosent av dødsfallene er premature
De siste årene har norske helsepolitikere i større grad fattet interesse. Regjeringen presenterte nylig sin strategi for forebygging, diagnostisering, behandling og rehabilitering av de ikke-smittsomme sykdommene hjerte- og karsykdommer, diabetes, kols og kreft.


Søndag, 29. september, markeres Verdens hjertedag.

Hjertesykdom og hjerneslag er den ledende dødsårsak, hele 17 millioner mennesker dør av sykdommene på verdensbasis. I 2030 er det ventet at 23 millioner mennesker vil dø av hjerte- og karsykdom årlig. 80 prosent av disse premature dødsfallene kan unngås dersom de viktigste risikofaktorene tobakk, usunt kosthold og fysisk inaktivitet, er under kontroll.


I Norge har vi hatt en lang periode med nedgang i hjerte- og karsykdom i befolkningen. Varsellampene blinker og uten et krafttak for bedre folkehelse vil sykelighet og dødelighet knyttet til hjerte- og karlidelser igjen øke.

Powered by Labrador CMS