ALVORLIG: Et såret palestinsk barn blir brakt til sykehus i Deir al-Balah på Gazastripen sist fredag. Foto: Saher Alghorra / AP / NTB

Blodig år for verdens hjelpearbeidere

Nær fire ganger så mange hjelpearbeidere er blitt drept i år sammenlignet med fjoråret. Så langt har 186 mennesker blitt drept mens de drev humanitært arbeid.

Publisert

I samme tidsrom i fjor ble 50 hjelpearbeidere drept.

Tallene er hentet fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som så langt i år har registrert 520 angrep på helsearbeidere i tolv land.

Ifølge Genèvekonvensjonene skal hjelpearbeidere gis særskilt beskyttelse under krig.

– Dette er alvorlige tall. Gaza er i en særstilling, men også i Ukraina, Sudan, DR Kongo og Jemen har det vært en rekke angrep på helsearbeidere, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors i en pressemelding.

– Verdens stater må intensivere innsatsen for å beskytte helsetjenester. Sterkere nasjonal lovgivning, bedre sikkerhet ved helsefasiliteter og holdningsarbeid er avgjørende, sier hun.

Oppfordringene kommer i forbindelse med at representanter fra en rekke stater, forsvar og organisasjoner mandag og tirsdag er samlet i Oslo for å diskutere hvordan hjelpearbeidere kan sikres bedre beskyttelse og symbolene de bruker, ikke blir misbrukt.

Powered by Labrador CMS