Audun Hågå, SLV-direktør, sier han mener det er riktig av dem å dele sine synspunkter i sosiale medier. Foto:

SLV-direktøren: – Riktig å dele vårt syn

Legemiddelverk-direktøren avviser blankt kritikken fra Karita Bekkemellem, direktør i Legemiddelindustrien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


– Når Statens Legemiddelverk tar føringer for prisforhandlinger på Facebook, undergraver de sitt eget mandat, sitt eget system, direkte ordre fra helseministeren og pasienters rettigheter.

Dette skriver Legemiddelindustriens (LMI) direktør Karita Bekkemellem i sin blogg hos Dagens Medisin.

Her går hun hardt ut mot Statens legemiddelverk (SLV), etter at de postet et innlegg på Facebook, der de skriver:

«Vi syns det er synd at et legemiddel med så god effekt som Revlimid ikke blir tilgjengelig for denne pasientgruppen, og håper at produsenten setter ned prisen. Da vil Legemiddelverket kunne gjøre nye beregninger, slik at Beslutningsforum i sykehusforetakene kan vurdere saken på nytt».

Innlegget er delt sammen med NRKs artikkel om en pasient med beinmargskreft som ikke får tilbud om legemiddelet i det offentlige, fordi Beslutningsforum har sagt nei.
Audun Hågå, administrerende direktør i Legemiddelverket mener det er helt på sin plass å dele SLVs synspunkter.

– Jeg er selvsagt enig i at det er Beslutningsforum som bestemmer disse sakene. Men vi er en offentlig etat som har en viktig rolle i å legge til rette for prioriteringsbeslutninger. Vi står på samme side som sykehusene generelt når det gjelder forhandlinger med industrien. Det er ikke så rart at vi da deler vårt syn på hva som skal til for å hjelpe pasienten, sier han til Dagens Medisin.

Hågå mener det er riktig at SLV deler disse synspunktene også i sosiale medier.

– Ja, jeg angrer ikke, og jeg mener seriøst at denne problemstillingen kan løses raskt, dersom firmaet setter ned prisen.  Det er liksom ikke noe spesielt ved dette: Det ligger i systemet at når prisen stemmer overens med nytten så har man muligheten til å gå videre, sier Hågå.

– Det er synd at dette legemidlet ikke er tilgjengelig i det offentlige. De forlanger for høy pris. Vi er tydelig på det i alle kanaler, også Facebook, sier han.

– Bekkemellem mener dere tar en selvoppnevnt rolle som prisforhandler?

–  Jeg er ikke enig i det. Vi uttaler oss som en offentlig etat som står på samme side som sykehusene, sier Hågå.

Powered by Labrador CMS