Covid-19: – Samme utfordringer nå som for hundre år siden

Da den amerikanske legen og smittevernrådgiveren Anthony Fauci delte sine tanker om covid-19 med deltakerne på ASH-kongressen i helgen, sammenlignet han dagens pandemi med spanskesyken.Nå spør forskerne seg blant annet om hvor lenge immuniteten etter smitte varer og hvordan anti-kogulasjonsbehandling kan brukes til å unngå forverring av sykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

H1N1: Legen som er sjef for covid-19-innsatsen i USA, Anthony Fauci, sammenlignet covid-pandemien med spanskesyken under ASH i helgen. – Det er en spennende sammenligning, sier professor og viserektor for forskning og innovasjon Per Morten Sandset ved Universitetet i Oslo.

Lørdag kveld norsk tid var den amerikanske legen og smittevernrådgiveren Anthony Fauci gjest på den amerikanske hematologi-kongressen ASH. Fauci er leder for National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) og har vært en sentral rådgiver for president Donald Trump.

Fauci viste til likheter mellom covid-19-pandemien og pandemien som rammet for hundre år siden.

– Det er en spennende sammenligning. På tross av store medisinske fremskritt står vi overfor de samme utfordringene, hvor vi egentlig ikke har noe som vi kan gjøre med denne sykdommen, sier professor og viserektor for forskning og innovasjon Per Morten Sandset ved Universitetet i Oslo.

– Men så har det gått veldig raskt da, så vi har fått vaksiner som nå er veldig lovende, og allerede tas i bruk, sier professoren, som leder forskningsgruppen for trombose og hemostase ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Se videoinnslaget over hvor Sandset kommenterer Faucis refleksjoner om hvor lenge immuniteten etter smitte kan komme til å vare, funn om leukemi og covid-19 – og forskning på anti-koagulasjonsbehandling for å unngå forverring av alvorlig sykdom.

Powered by Labrador CMS