50 år med brystkreftbehandling

Mye har skjedd, men norsk brystkreftforsker ønsker ny revolusjon for målrettet behandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FREMSKRITT: Behandlingen innen brystkreft har tatt et kvantesprang de siste 50 årene, var budskapet på ASCO. Men det er fremdeles utfordringer. Foto: Målfrid Bordvik

CHICAGO, ASCO 2014: I anledning av ASCOs 50-årsjubileum var det fredag en sesjon hvor man så tilbake på utviklingen innen brystkreftbehandling det siste halve århundret.

Harold Burstein ved Dana-Farber Cancer Institute trakk frem et eksempel fra brystkreftbehandling 50 år tilbake.

- Vi har sett en stor forbedring i kultur, kommunikasjon, informasjon, behandlingsformer og teknologi. Men fremdeles har vi mye å gjøre: Brystkreftpasienter opplever fremdeles ensomhet og usikkerhet underveis i behandlingsforløpet, og vi har utfordringer med behandling på tvers av spesialiteter, sier Burstein.

Mindre er bedre
Kelly Hunt fra The University of Texas Cancer Center gjorde rede for utviklingen fra såkalt maksimal kirurgi til minimal kirurgi. Tidligere ble alle brystkreftpasienter operert med fjerning av hele brystet og alle lymfekjertler i armhulen. I dag er brystbevarende operasjon det vanlige, og bare et fåtall må fjerne alle lymfekjertler i armhulen.

Nyere studier har vist at brystbevarende operasjon faktisk gir bedre overlevelse enn å fjerne bryst. «Doing less is doing more», ifølge Hunt.

- Det har vært en dramatisk endring i kirurgi i form av stadig mindre inngrep, sier Bjørn Naume overlege og professor ved Oslo universitetssykehus (OUS), Radiumhospitalet.

Svaret i genene
Han mener likevel den største endringen er bruk av tilleggsbehandling i form av blant annet cellegift og presis strålebehandling. Fokuset i dag er i økende grad rettet mot individualisert behandling. Svaret ligger trolig i genene, og Naume håper på en revolusjon på dette området.

- Vi gir mer behandling enn vi gjorde for 15 år siden, noe som også betyr mer bivirkninger. Det er viktig å finne de pasientene som ikke behøver all tilgjengelig behandling. Ved hjelp av molekylære analyser kan vi bedre plukke ut rett behandling til rett pasient. Vi er på vei dit, men vi trenger enda mer målrettet behandling, sier Naume til Dagens Medisin i Chicago.  

Powered by Labrador CMS