Screening til 13 milliarder dollar

For denne prisen kan 55.000 flere lungekrefttilfeller oppdages i løpet av fem år i USA, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Amerikanske helsemyndigheter gikk nylig inn for å scanne røykere mellom 55 og 80 år for lungekreft. Utgiftene skal dekkes av Medicare, den offentlige helseforsikringsordningen for eldre og handikappede i USA. Dette er den første studien som undersøker screening i denne populasjonen, som er overrepresentert i lungekreft.

Forskerne har laget en modell for å forutsi hvilke medisinske og økonomiske konsekvenser dette vil få.

Studien legges frem i forkant av kreftkongressen som American Society of Clinical Oncology (ASCO) arrangerer hvert år. 

Tidlig stadium
ASCO er den største kreftkonferansen i verden, der det aller siste innen kreftbehandling legges fram. Den arrangeres i Chicago i slutten av mai, og Dagens Medisin vil være til stede.

I løpet av en femårsperiode vil rundt 54.900 flere tilfeller av lungekreft oppdages, og de fleste av disse vil være tidlig stadier av kreft.

– Hvis vi kan diagnostisere lungekreft på et tidlig stadium, kan pasientene behandles mer effektivt og overlevelsesprognosen er mye bedre, sier førsteforfatter av studien, Joshua A. Roth fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle i en pressemelding.

Økte utgifter
Han presiserer at det er viktig å sikre at de med høyest risiko får screening, og deretter tilpasset behandling.

Forskerne anslår at andelen lungekreft som oppdages på et tidlig stadium vil øke 15-30 prosent med et slikt screeningprogram.

De samlede utgiftene på helsebudsjettet anslås til mellom 5,9 og 12,7 milliarder dollar, avhengig av hvor mange som tilbys screening. Det dyreste scenarioet tilsvarer rundt 75 milliarder norske kroner.

Amerikanske forhold
– Det er relevant å se på økonomien og ressursbruken ved screening, og dette er et grundig arbeid. Men det er gjort på amerikanske forutsetninger, hvor man også har inkludert kostnadene ved førstebehandling, sier overlege Odd Terje Brustugun ved Oslo Universitetssykehus, som også er leder av Norsk lungekreftgruppe.  

Han peker på at det kostnadsnivået i helsevesenet generelt er høyrere i USA enn i skandinaviske land.

– Summen viser totalkostnaden de første fem årene, og det er grunn til å tro at kostnadene blir mindre de neste årene på grunn av innføringskostnader i starten, sier Brustugun.

Powered by Labrador CMS