PRESENTERER STUDIE I CHICAGO: Forsker Mette Sprauten ved Radiumhospitalet. Foto: Anne Grete Storvik

Testikkelkreft: Forskere overrasket over økning av fatigue

Menn som er behandlet for testikkelkreft har økt risiko for kronisk tretthet, sammenlignet med den øvrige befolkningen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2014: Dette overrasker førsteforfatter av en ny studie, forsker Mette Sprauten ved Radiumhospitalet, og de øvrige studieforfatterne:
Dramatisk økning
De fant at forekomsten av kronisk fatigue (CF) økte dramatisk 19 år etter at pasienter med testikkelkreft hadde fått behandling.
Sprauten er en av mange norske leger og forskere som i år presenterer sine funn i form av abstracts på kreftkongressen ASCO i Chicago.
Inkludert i studien er 812 pasienter som ble behandlet i henholdsvis 1980 og 1994. Pasientene hadde enten blitt operert, fått strålebehandling eller cellegift.
– Vi har sett på prevalens av CF 12 og 19 år etter behandling hos testikkelkreftoverlevere. Forekomsten var 15 prosent 12 år etter behandling - og 27 prosent  19 år etter behandling. Til sammenligning er CF i den generelle befolkningen på rundt 10 prosent  for samme aldersgruppe, sier Sprauten til Dagens Medisin.
 
– I tillegg undersøkte vi forholdet mellom CF og mulige risikofaktorer, og da spesielt komorbiditet, og toksisitet som er typisk for testikkelkreft-overleverne. Vi så også på betydningen av å ha én eller flere risikofaktorer assosiert med fatigue.
– Vi fant blant annet at toksisitet, som Raynauds fenomen, og  nevropati etter behandling er assosiert med CF. I og med at for eksempel nevropati for noen kan gi et betydelig smerteproblem, var dette nokså logisk;  det å ha vondt gjør at en blir sliten og trett. Også hjerte- karsykdom hos disse pasientene er assosiert med CF. Dette er testikkelkreftoverlevere  mer utsatt for etter behandling. I tillegg finner vi at høyt testosteronnivå «beskytter» mot CF, sier Sprauten.
Raynauds fenomen blir også omtalt som likfingre. Det er en tilstand med anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær eller sjeldnere nesetipp eller tungespiss.
– Må gi tidlig oppfølging
Inaktivitet var også assosiert med CF. Økt antall faktorer ga økt risiko for fatigue.
– Hva betyr dette for pasientene?
Det vi kan trekke ut av studien er blant annet at tidlig oppfølging av disse pasientene med tanke på livsstilsfaktorer som  røyk, overvekt og fysisk aktivitet er viktig. Slik kan en forebygge blant annet hjertesykdom. I tillegg må en være oppmerksom på testosteronnivåer i oppfølgingen. Blir de for lave kan tilskudd være aktuelt. I tillegg så vi at dette er en sen prosess som ikke viste seg tydelig før rundt 20 år etter behandling. Det sier noe om at disse mennene bør følges utover 10 år etter behandling, men da hos fastlege.
Uklar årsak
Ifølge Sprauten vet man ikke sikkert hvorfor kronisk fatigue oppstår så sent hos testikkelkreftoverleverne.
– En forklaring er at disse mennene fikk sin behandling i ung alder, rundt 20 til 30 år, hvor de stort sett var friske bortsett fra sin kreftsykdom. Etter hvert som de  blir eldre - stort sett var de rundt 50 – 55 år ved siste oppfølging - har de gjerne fått andre lidelser i tillegg til sine bivirkninger etter behandling, og er gjerne ikke like motstandsdyktige.
– For eksempel  vil  de kanskje ikke ha CF som 30 åring til tross for plager med nevropati, men når de etter noen år i tillegg har fått hjertesykdom og noe lavere testosteron, vil disse faktorene sammen medvirke til CF, sier hun til Dagens Medisin.
Sprauten har fått midler fra Helse Sør Øst for å gjennomføre studien.
 

Powered by Labrador CMS