- Norsk deltakelse viktig for kreftbehandlingen

Tre år etter sponseforbudet deltar 30-40 norske kreftleger på ASCO-konferansen. Onkologleder mener det er for få.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO, ASCO2014: ASCO er verdens største kreftkongress der det nyeste innen kreftforskning legges frem. I år er det ventet 25.000 kreftspesialister til 50 års-jubileumet til den amerikanske onkologiforeningen, som starter fredag.

I 2011 ble det slutt på at legemiddelindustrien kunne betale konferansereisene til norske leger. I stedet måtte arbeidsgiver selv ta regningen. Dette førte til en markant reduksjon i antall kreftleger som reiste til ASCO.

- Nå er tendensen at det er noen flere leger som drar, men det er ikke slik det var i gamle dager da farmasøytisk industri inviterte med seg leger. Kanskje var det for mange som reist tidligere, men jeg tror det er for få nå, sier Stein Sundstrøm, overlege ved St. Olavs Hospital og leder av Norsk onkologisk forening.

Økning fra i fjor
Han anslår at cirka 35-40 norske leger deltar på årets konferanse. Etter noen år med svært liten deltakelse, er dette en økning.

I Sverige og Danmark kan legene fremdeles reise på industriens regning, men Sverige går nå i retning av et forbud.

- Hvorfor er det viktig med norsk deltakelse på ASCO?

- ASCO er verdens viktigste kreftkongress hvor nye ting som kommer på markedet og gjennombrudd presenteres første gang. Man kan få mye informasjon via internett i etterkant, men ved å være til stede fanger man det lettere opp.

- Avgjørende for å være i front
- Både pasienter og pårørende forventer at Norge skal være på høyden i å tilby moderne kreftbehandling. Vi i helsevesenet ønsker også å tilby optimal behandling. Skal vi være i front, er det en forutsetning at vi er med på kreftkongresser, sier Sundstrøm, som understreker at det ikke bare gjelder ASCO.  

Den norske lederen for onkologene har størst forventninger til hva som legges frem om immunterapi.

- Det er en lovende behandling og det kommer stadig rapporter om at det virker godt på flere kreftformer. Jeg forventer at det vil skje en del på dette området, sier han til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS