Flere reinnleggelser etter sengekutt

Forskere har undersøkt hvordan det gikk da antall sengeplasser ble halvert ved Kreftklinikken på St. Olavs Hospital.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO, ASCO2014: Antall sengeplasser ved Kreftklinikken på St. Olavs hospital i Trondheim er redusert fra 68 plasser i 2008 til 36 plasser i 2013. Målet var å øke kapasiteten ved at flere pasienter behandles på poliklinikken.

– Det var en del uro da sengeantallet ble redusert, og vi ønsket å gjøre en evaluering for å se hvordan det har gått, sier Bjørn Henning Grønberg, overlege ved Kreftklinikken på St. Olavs Hospital og forsker ved The European Palliative Care Research Centre ved NTNU.

Han har vært veileder for medisinerstudentene Marte Bjørkvoll og Cecilie Lund Mathisen i arbeidet som presenteres på ASCOs nettsider denne uken.

200 færre sengepasienter
I 2008-2009 hadde 4154 pasienter 15372 konsultasjoner ved poliklinikken, mens dette var steget til 5274 pasienter og 24650 konsultasjoner fire år senere. I den samme perioden ble det registret 200 færre inneliggende pasienter og 427 færre liggedøgn.

– Har overgangen vært vellykket?

– Man har klart å redusere antall pasienter som legges inn for utredning og vurdering for behandling, samtidig som det er en klar økning i pasienter som behandles poliklinisk. Ser man på tallene, har det vært vellykket. Men i denne studien er det ikke gjort noen kvalitetsvurderinger ved å spørre pasientene om de er mer fornøyd eller om helsepersonell synes pasientene får like god behandling som før, presiserer Grønberg.

Dårligere allmenntilstand
Forskerne har analysert årsakene til 500 innleggelser i hver periode. Studien viser at beleggsprosenten har gått opp. Lengden på oppholdet er omtrent som før, gjennomsnittlig seks og en halv dag. Generelt var pasientene i dårligere allmenntilstand ved innleggelse i den andre perioden, og tallet på reinnleggelser i løpet av 30 dager økte.

– En interessant observasjon er at antall pasienter som legges inn på grunn av dårlig allmenntilstand, alvorlige symptomer og infeksjoner økte betydelig mellom de to periodene. En teori er at vi behandler flere pasienter lenger ut i forløpet, og at dette gir større behov for innleggelser av sekundærgrunner, sier Grønberg.

– Med den forventede utviklingen av nye behandlingsformer og den økende forekomsten av kreft, kan det være nødvendig med mer ressurser for å gi tilstrekkelig støttebehandling i fremtiden, sier Grønberg.

Powered by Labrador CMS