Fall i blodlegemer ga dårligere overlevelse

Pasienter som har fall i hvite blodlegemer etter magekreftoperasjonen har dårligere overlevelse, viser forskningen til onkolog Oluf D.Røe.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2014: Oluf D. Røe, som er overlege i onkologi ved Sykehuset Levanger, har i en retrospektiv studie på over 600 pasienter sett på hvorfor antallet hvite blodlegemer går ned etter operasjon for magekreft.
– Dette ser vi ofte, men vi vet ikke hvorfor eller hva det betyr, sier Røe, som har gjort forskningen  i samarbeid med kolleger fra Nanjing Medical University i Nanjin i Kina, der magekreft er den hyppigste årsaken til kreftdød.
Røes abstract presenteres på kreftkongressen ASCOs nettsider under kongressen, som starter i Chicago  fredag.
 – Viktig for behandlingen
–  Gjennom observasjon har man tenkt at dette kan ha noe med overlevelsen å gjøre, og vi har sett på sammenheng mellom blodlegemer før og etter operasjon – og før de har fått cellegift.
 
Studien viser at det er en sammenheng mellom fall i hvite blodlegemer før og etter operasjon av magekreft:
 – De som har et visst fall i hvite blodlegemer har dårligere overlevelse, uten at vi kan forklare hvorfor. Dette viser seg å være en uavhengig prognostisk faktor, noe som kan være viktig for hvordan pasientene skal behandles, sier Røe til Dagens Medisin.
De som hadde høyt nivå av hvite blodlegemer og fall etter operasjon hadde median overlevelse på 25 måneder i motsetning til de andre - som hadde dobbelt så lang overlevelse på 52 måneder.
Test kan hjelpe
Ifølge Røe er dette den første artikkelen som har undersøkt fall i hvite blodlegemer etter magekreftopersjon.
 
Artikkelforfatterne uttaler at en såkalt WBC-test (White Bloodcell Count) kan være til hjelp i å forutsi resultatet av pasienter som opereres for magekreft.
I Kina er magekreft den hyppigste årsaken til kreftdød.
 
Røe har ikke oppgitt noen interessekonflikter i sammenheng med denne studien.
Dagens Medisin følger kongressen fra Chicago.

Powered by Labrador CMS