Dødt løp for tarmkreft-medisin

Pasienter med tykk- og endetarmskreft lever like lenge uansett om de behandles med bevacizumab eller cetuximab, viser studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO, ASCO 2014: Den store, amerikanske studien ble lagt frem på kreftkongressen ASCO som én av årets største forskningsnyheter søndag 1. juni.

1137 pasienter som har tykk- og endetarmskreft med spredning har deltatt i studien. Pasientene ble delt i to grupper, der den ene gruppen ble behandlet med kjemoterapi og bevacizumab (Avastin), mens den andre fikk cetuximab (Erbitux) og kjemoterapi.

Lik effekt
I Europa er antistoffet cetuximab ansatt å være det legemiddelet som har best effekt for denne pasientgruppen, mens et flertall behandles med bevacizumab i USA.

Resultatene fra denne studien viser at de to legemidlene er likeverdige når det gjelder overlevelse. Median overlevelse var 29 måneder i begge gruppene.

Overlevelsen er betydelig forbedret fra 10 måneder for 20 år siden til nesten to og et halvt år i denne studien.

- Vår studie viser tydelig at de to antistoffene, uavhengig av type kjemoterapi, er akseptable og gir samme effekt. Dette bør berolige leger og pasienter som står overfor valg om behandling, sier lederen av studien, Alan Venook , University of California i San Francisco, i en pressemelding fra ASCO.

Ulike bivirkninger
Legemidlene skiller seg imidlertid noe fra hverandre når det gjelder bivirkninger. Vanlige bivirkninger av bevacizumab er blødninger, hodepine og diaré, mens kviselignende utslett er en typisk bivirkning ved bruk av cetuximab.

Nyere analyser viser at pasientenes livskvalitet er lik for begge legemidlene. Det er heller ikke store prisforskjeller mellom legemidlene.

Studien er finansiert med statlige midler, samt støtte fra Roche, Genentech , Bristol Myers Squibb og Eli Lilly.

Powered by Labrador CMS