LANGTIDSDATA: – Jeg forventer at det kommer nye og oppdaterte data langtidsdata på immunterapi og PD1-hemmere – og PD-L1-hemmere, sier leder av Norsk onkologisk forening og ASCO-deltaker, Stein Sundstrøm. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

Forventer politisk trykk på kostnadsaspektet

– Jeg forventer at ASCO vil øve mer politisk «trykk» innad i USA i forhold til prisfastsetting fra farmasøytisk industri og dermed tydeligere sette kostnadsaspektet på dagsorden world wide, sier Stein Sundstrøm, leder av Norsk onkologisk forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Én av rundt et 50-talls norske leger som deltar på verdens største kreftkongress, ASCO, i Chicago 3.-7. juni, er onkolog Stein Sundstrøm ved St. Olavs Hospital.

Han er leder av Norsk onkologisk forening og er spent på hva nye studier vil vise om effekten av immunterapi. Særlig de to siste årene har immunterapi vært et sentralt tema på verdens største kreftkongress, ASCO Annual Meeting i USA.

I skrivende stund har ikke Sundstrøm fått sett på programmet i detalj, men han har forventninger til årets kongress – både vitenskapelig og politisk:

– Jeg forventer at det kommer nye og oppdaterte langtidsdata på immunterapi og PD1-hemmere – og tilsvarende for PD-L1-hemmere. Ellers er kostnadseksplosjonen på immunterapi en avgjørende problemstilling, og jeg forventer at ASCO vil øve mer politisk «trykk» innad i USA i forhold til prisfastsetting fra farmasøytisk industri og dermed at dette blir tydeligere satt på dagsorden world wide, sier Sundstrøm til Dagens Medisin.

– Vi må få en bærekraftig utvikling innen immunterapeutiske legemidler. Det kan umulig være farmasøytisk industri sitt ønske å prise seg så høyt at medisinene ikke kan tas i bruk.

– Innen hvilke områder tror du det vil komme spesielt interessante nyheter?

ASCO-DEBUTANT: – Det er viktig for oss å være der hvor nyhetene slippes og ekspertene møtes for å kunne skape helsenæring i Norge raskest mulig, sier Ole Kristian Hjelstuen i innovasjonsselskapet Inven2. Han er med for første gang på ASCO. Foto: Inven2

– Jeg tror det vil komme mer langtidsdata data på immunterapi for nyrekreft og lungekreft og på kombinasjonsbehandling ved malignt melanom. Oppdatert effekt ved kreft i hode-hals, magesekk, spiserør samt eggstokkreft vil trolig komme, eventuelt med presentasjon av fase III-studier innen disse områder.

Første gang på ASCO
Mens Sundstrøm har deltatt flere ganger på ASCO, er Ole Kristian Hjelstuen med for første gang. Han er administrerende direktør i Inven2, Universitetet i Oslo (UiO) og Helse Sør-Øst sitt innovasjonsselskap.

Inven2 er Norges største aktør innen kommersialisering av forskning og eies av UiO og Oslo universitetssykehus.

Hjelstuen mener det er viktig å være i Chicago.

– Inven2 får nå mange verdifulle ideer innen kreft – ideer som er langt framme i utviklingsfronten. Derfor er det viktig for oss å være der hvor nyhetene slippes og ekspertene møtes for å kunne skape helsenæring i Norge raskest mulig. Det vi snapper opp er med på å sette retning for våre prosjekter, sier Hjelstuen, som er professor ved Farmasøytisk Institutt, Universitetet i Tromsø.

Dagens Medisin er i Chicago og dekker konferansen. Følg oss på dagensmedisin.no – eller meld deg på nyhetsbrevet vårt, som sendes ut hver dag under ASCO.

Powered by Labrador CMS