Bedre resultater med stamcellebehandling mot myelomatose

Dataene bekrefter at stamcelletransplantasjon forsvarer plassen som foretrukket behandling, ifølge hematolog Anders Waage.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tidlige data fra en fase 3-studie i regi av European Myeloma Network viser at benmargskreftpasienter som fikk stamcellebehandling hadde bedre resultater enn pasienter som bare fikk cellegiftbehandling.

Bakteppet for studien er at innføringen nye legemidler har reist spørsmålet om hvorvidt autolog stamcelletransplantasjon (ASCT) fremdeles skal ha en plass i behandlingen av myelomatose.

24 prosent lavere risiko
Studien omfattet 1266 pasienter med nylig diagnostisert myelomatose. Pasientene fikk først cellegiftbehandlingen bortezomib/cyklofosfamid/deksametason, og ble deretter randomisert til enten å motta cellegiftregimet bortezomib/melfalan/prednison, eller høydose melfalan fulgt av autolog stamcelletransplantasjon.

Resultatene, som presenteres under kreftkongressen ASCO i juni, viser at sykdomsprogresjonen var langsommere hos pasientene som fikk stamcellebehandling enn hos dem som bare fikk cellegiftbehandling: Etter en median oppfølgingsperiode på to år var risikoen for progresjon 24 prosent lavere i førstnevnte gruppe.

– Forsvarer plassen
– Disse resultatene bekrefter behandlingsregimet vi bruker i Norge og i mesteparten av Europa for pasienter under 65-70 år, sier Anders Waage til Dagens Medisin.

HOVEDUTPRØVER: Anders Waage har vært norsk hovedutprøver for studien. Foto: Vidar Sandnes

Han er overlege i hematologi ved St. Olavs hospital og professor ved NTNU, og har vært hovedinvestigator for studien i Norge.

– Det har vært en del trykk på de nye medikamentene, og man har lurt på om de er så gode at de kan erstatte ASCT. Nå viser det seg at ASCT forsvarer sin plass som førstebehandling. Vi har fått noen indikasjoner på dette de siste årene, så det var et forventet utkomme. Men det er veldig bra at det kommer studier, slik at vi får se det bekreftet, sier Waage.

– Det beste fra to verdener
ASCO-president Julie M. Vose trekker frem studien som viktig, ettersom den viser at velprøvde behandlingsmetoder kan forbli verdifulle i møtet med nye legemidler:

– Denne studien har demonstrert at det å kombinere det beste fra to verdener – først terapi med et nytt legemiddel, etterfulgt av stamcelletransplantasjon – ga de beste pasientutfallene, skriver Vose i en uttalelse.

Anders Waage har ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS