BØTELAGT: Bøtene ble gitt for manglende varsling til norske myndigheter. Skipslegen ble i tillegg bøtelagt for mangler ved yrkesutøvelsen som helsepersonell. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Høyere bøter til skipslege og kaptein på Hurtigruten etter koronautbrudd i 2020

Kapteinen og skipslegen på Hurtigruteskipet Roald Amundsen er dømt til bøter på henholdsvis 36.000 kroner og 46.000 kroner etter koronautbruddet på skipet.

Publisert

Kapteinen idømmes også sakskostnader på 10.000 kroner. Dommen fra Nord-Troms og Senja tingrett falt tirsdag.

De to var opprinnelig ilagt bøter på 30.000 og 40.000 kroner som de ikke vedtok. Dermed havnet saken i retten.

Bøtene ble gitt for manglende varsling til norske myndigheter. Skipslegen ble i tillegg bøtelagt for mangler ved yrkesutøvelsen som helsepersonell.

Handlet uaktsomt

I dommen fra tingretten tirsdag fastslås det at kapteinen ikke opptrådte «slik en kyndig og omtenksom person ville gjort i en tilsvarende situasjon, og unnlot med dette å overholde varslingsplikten», noe som var uaktsomt.

For skipslegens del mener tingretten at det er hevet over enhver rimelig tvil at han mistenkte koronasmitte om bord på skipet, og at han dermed hadde varslingsplikt.

386 personer ble satt i karantene og 71 ble smittet i utbruddet på Hurtigrutens MS Roald Amundsen i juli 2020. Hurtigruten har tidligere vedtatt en bot på én million kroner for brudd på skipssikkerhetsloven og smittevernloven.

Begge vurderer å anke

Skipslegens forsvarer, advokat Per Zimmer, sier til NTB at hans klient er skuffet over dommen.

– Tiltalte handlet ut ifra den kunnskapen han hadde. Å tenke på covid-19 som en mulighet, er ikke det samme som å mistenke smitte. Tiltalte ble dessuten holdt fullstendig utenfor dialogen som sentrale personer i Hurtigruten hadde med helsetjenesten på land, sier han til NTB.

– Vi vil nå sammen vurdere veien videre og om dommen skal ankes, fortsetter Zimmer.

Kapteinens forsvarer, advokat Benedicte Sunde Jamth, sier hennes klient er skuffet og mener tingretten har kommet til feil resultat.

– Vi må gjennomgå hele dommen nøye først, og vil vurdere en anke, sier hun til NTB.

Powered by Labrador CMS