SPARTE MEST: Ifølge Sykehusinnkjøp er det Helse Sør-Øst som har spart mest, med cirka 208 millioner kroner. På bildet: Rikshospitalet, som er en del av Helse Sør-Øst.

Foto: Vidar Sandnes

Sparte 290 millioner på strøm

Sykehusene sparte mye på strømavtaler i 2021.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det er Sykehusinnkjøp som inngår strømavtaler på vegne av helseforetakene. Avtalene innebærer at porteføljeforvaltere kjøper inn strøm for inntil fire år fremover i tid.

I 2021 betalte sykehusene en nettopris på ca. 30 øre/kWh. Det gir store besparelser sammenlignet med markedspris, skriver Sykehusinnkjøp på sine nettsider.

– I vinter har strømprisene ligget svært høyt, men med prissikring unngår sykehusene en ekstraregning på 290 millioner, uttaler Per Scott Olsen i Sykehusinnkjøp.

– Det gjør at markedsprisene ikke får store konsekvenser for budsjettene deres, og at de kan holde fokuset sitt på pasientbehandling, sier Olsen, som er avtaleansvarlig for elektrisk kraft.

Ifølge Sykehusinnkjøp er det Helse Sør-Øst som har spart mest, med cirka 208 millioner kroner. 

– Forskjeller vil nok langt på vei utlikne hverandre

Senioringeniør Ola Lindh ved eiendomsavdelingen til storforbrukeren Oslo universitetssykehus mener det er en fordel med forutsigbarhet, men tror at det totale regnestykket for strømavtalene vil gå opp i opp på sikt. 

– Vi kan gjerne betrakte det som besparelser i år, men over lengre tid vil nok forskjeller i markedspris og innkjøpspris langt på vei utlikne hverandre. Derfor er effektiv energibruk fortsatt vårt hovedvirkemiddel for å sikre varige kostnadsbesparelser, uttaler senioringeniøren til Sykehusinnkjøps nettsider.

Powered by Labrador CMS