Innføring av overtredelsesgebyr

Det vil ikke være aktuelt å ilegge overtredelsesgebyr før mindre inngripende virkemidler har vært forsøkt, uttaler Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagens Medisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

VURDERING: – Det må foretas en vurdering av om dette er en forholdsmessig reaksjon eller om det er andre reaksjonsmidler som er mer egnede, skriver Anne Grethe Erlandsen. Foto: Borgos Foto AS

Nylig var forslag om utmåling og betaling av overtredelsesgebyr ilagt i samsvar med hjemler i henholdsvis legemiddelloven, apotekloven og folketrygdloven, ute på høring. Ifølge forslaget kan behandlende lege ilegges overtredelsesgebyr dersom hen forskriver legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med folketrygdloven § 5-14 og blåreseptforskriftens bestemmelser.

Dagens Medisin har tidligere omtalt at Legeforeningen beskriver endringene i Blåreseptordningen som en stille revolusjon.

–Innføring av straffegebyr for å utskrive feil medisin, er et håpløst virkemiddel, uttalte Jana Midelfart-Hoff, leder for Norsk nevrologisk forening, tilsluttet Legeforeningen.

På spørsmål fra Dagens Medisin på hvordan dette vil fungere i praksis svarer Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet at det som hovedregel ikke vil være aktuelt å ilegge overtredelsesgebyr før mindre inngripende virkemidler har vært forsøkt.

– Det må foretas en vurdering av om dette er en forholdsmessig reaksjon eller om det er andre reaksjonsmidler som er mer egnede. Ved å gi Legemiddelverket og Helfo mulighet til å foreta en skjønnsmessig vurdering av om overtredelsesgebyr skal ilegges, oppnås større fleksibilitet når det gjelder å tilpasse reaksjonen til den konkrete situasjonen og å velge det reaksjonsmiddelet som framstår som best egnet i det enkelte tilfellet.

Les også:

– Mangelen på dialog er oppsiktsvekkende

– Handler ikke om riktig medisin

Erlandsen skriver at Legemiddelverket og Helsedirektoratet vil utarbeide retningslinjer for når overtredelsesgebyr skal ilegges.

– Retningslinjene vil være klare når regelverket trer i kraft.

Powered by Labrador CMS