Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

SV: Mener lavterskeltilbud i psykisk helse er glemt

SV er fornøyd med Frps gjennomslag for mer til psykisk helse, men mener lavterskeltilbud er glemt.

Publisert: 2021-06-07 — 12.35
Denne artikkelen er over ett år gammel.
LES OGSÅ
Riksrevisjonen etter gransking: Psykisk helsevern nedprioriteres til fordel for somatikken

I en rapport som Riksrevisjonen la frem forrige uke advarer de om at mange ikke får hjelp i tide. Flere kritiske punkter ble trukket fram.

Helsepolitisk talsperson for SV, Nicolas Wilkinson, mener rapporten er knusende, og at den viser at regjeringen har sviktet over mange år.

– Manglene i psykisk helsevern er dramatiske. I kombinasjon med et svært høyt arbeidspress på de ansatte, forventinger fra helseforetakene om å spare penger, og en økning av personer som trenger hjelp, viser dette et system der det må tas store grep, sier Wilkinson.

Han viser til at Riksrevisjonen og den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen foreslår lavterskel psykisk helsehjelp i kommunene.

–  Når regjeringen ikke følger opp, foreslår vi en stor økning, og et samarbeid for at alle i alle kommuner skal få god hjelp tidlig i kommunene, sier han.

Fremskrittspartiet (Frp) har fått gjennomslag for å styrke bevilgningene til psykisk helse og nye medisiner med til sammen 450 millioner kroner.

Bevilgningene øremerket til psykiatri gjennom kjøp av privat behandlingskapasitet økes med 100 millioner kroner. I tillegg styrkes barne- og ungdomspsykiatrien med 150 millioner. Kommunene får også et ekstratilskudd på 65 millioner kroner.

Det er bra, mener Wilkinson, men sier SV vil ta kampen for å styrke lavterskeltilbud.

– Regjeringen lovte mer penger til psykisk helsevern, som de aldri har fulgt opp. Det er rop om hjelp både fra de ansatte og de som trenger psykisk helsehjelp. Jeg håper og tror at psykisk helse vil bli en av de viktigste valgkampsakene. Da blir det lettere å få flertall for SVs forslag om styrking av psykisk helsevern. Vi er klar for å ta over regjeringsmakten og endelig starte en opptrappingsplan for psykisk helse, avslutter Wilkinson.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Arnulf Heimdal 08.06.2021 08.58.42

  Lege

  Til info: De aller fleste kontakter i helsevesenet om psykiske plager skjer hos fastlegen, ca 90% av alle. Fastlegene står altså for det viktigste lavterskeltilbudet om psykisk helse vi har. Kun ca 10% blir henvist videre og følges av spesialisthelsetjensten. Det er imidlertid riktig at dette lavterskeltilbudet vil bli dårligere fremover. Dagens fastlegeordning er nå i oppløsning, og fastlegen blir stadig flere steder erstattet av vikarer. Årsaken er myndighetens manglende oppfølging av fastlegeordningen gjennom mange år.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!