Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

Utsetter avgjørelse om AstraZeneca-vaksinen

Regjeringen gir en ny ekspertgruppe i oppdrag å vurdere bruken av både AstraZeneca-vaksinen og Johnson & Johnsons koronavaksine.

Publisert: 2021-04-15 — 17.10

Folkehelseinstituttet har anbefalt å stoppe videre bruk av vaksinen i Norge.

– Det er nå betydelig mer kunnskap om sammenhengen mellom AstraZeneca-vaksinen og de sjeldne og alvorlige hendelsene med lave blodplater, blodpropper og blødninger, enn da Norge valgte å sette videre bruk av AstraZeneca-vaksinen på pause i mars, uttaler smitteverndirektør Geir Bukholm.

Da Dagens Medisin intervjuet seksjonsleder Are Stuwitz Berg for én uke siden sa han at FHI tok utgangspunkt i at avgjørelsen var "en beslutning av faglig art som vi tar". 

Torsdag ble det klart at det er regjeringen som nå er ansvarlig for den endelige avgjørelsen om bruk av vaksinen. Det skal også besluttes hva som skal skje med Johnson & Johnsons koronavaksine. 

– Jeg er i likhet med FHI bekymret for de alvorlige bivirkningene. Men jeg er også bekymret for virkningene en utsettelse av vaksineringen og gjenåpningen kan få for den norske befolkningen og det norske samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

– I går slo koronakommisjonen fast at barn og unge har båret en stor byrde under pandemien. De må få slippe å bære den lenger enn nødvendig. Hvis vi sier nei til disse vaksinene nå, risikerer vi å ikke nå målet om å vaksinere alle over 18 i løpet av sommeren. Da kan det hende vi må leve lenger med tiltak og fare for nye utbrudd.

Oppretter ekspertgruppe

Nå opprettes en ny ekspertgruppe som skal vurdere bruken av de to vaksinene. Gruppen får i oppdrag å gjøre en "bredere vurdering" som blant annet inkluderer erfaringer med vaksinene fra andre land. 

Dette er medlemmene i den nye gruppen:

Lars Vorland, lege og tidligere administrerende direktør i Helse Nord (leder)

Gunnveig Grødeland, forsker ved Universitetet i Oslo

Gunnar Bovim , lege, rådgiver ved NTNU

Anne Kjersti Befring jurist, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo

Baard-Christian Schem, fagdirektør, Helse Vest

Steinar Krokstad, HUNT, professor NTNU,

Ingrid Hjort, postdoktorstipendiat, BI

Jon Michael Gran, statistiker, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo

Ingvild Sørvoll, overlege, Universitetssykehuset i Nord-Norge

Kathrine Kristoffersen, kommuneoverlege, Tromsø

Linda Nøstbakken, forskningsdirektør, Statistisk sentralbyrå

Marie-Paule Kieny, forskningsdirektør, INSERM, Frankrike

John Edmunds, professor, London School of Hygiene and Tropical Medicine

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Henning Jensen 15.04.2021 18.13.27

  Lege

  Honnør til Høie, som ikke ukritisk legger seg flat for FHI etc. synspunkter, men tenker cost/benefit Etter mitt syn er ikke hendelsene etter adenovirus vektorbasert medisin annerledes enn presis samme sykdomsbilde som kan ses ved f.eks. heparin induserte bivirkninger, ved SLE assosiert sinus cavernosus trombose, eller i noen tilfeller akkurat ved Covid infeksjon. I norske studien konkluderer man med årsakssammenheng med Astra Vaksinen, " fordi man ikke har noen annen forklaring". Her er så også fasetten med manglende opplysninger ved publisering om mulige interessekonflikter grunnet million støtte til forfatterne fra konkurrerende vaksineprodusent(Pfizer). Det er mulig at det foreligger en årsakssammenheng - ikke koincidens mellom disse sjeldne hendelser/dødsfall og den vektorbaserte vaksine. Men det må være lov å stille seg kritisk, innen man sender Astra og Jansen vaksinen rett i dass - eller eksporterer innkjøpte doser til Langbortistan

Nyheter fra startsiden

EFTA-DOMSTOLENS RÅDGIVENDE UTTALELSER

– Vil ha betydning for godkjenningspraksis

Kreftkonferansen

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!