Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

Foto:

FHI stanser bruk av AstraZeneca-vaksinen midlertidig

Folkehelseinstituttet meddelte under en pressekonferanse torsdag at de velger å sette videre vaksinering med AstraZenecas covid-19-vaksine på pause.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Det sa smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, under pressekonferansen klokken 14 i dag.

– På grunn av disse bivirkningene og dødsfallet i Danmark etter et blodpropp-tilfelle i etterkant av vaksinering med AstraZeneca-vaksinen, velger vi å sette AstraZeneca-vaksineringen på pause. Vi gjør dette mens vi avventer informasjon om eventuell sammenheng mellom vaksineringen og dette blodpropp-tilfellet, sa Bukholm.

Han opplyste også om at den europeiske legemiddelmyndigheten EMA nå har iverksatt undersøkelser av AstraZeneca-vaksinen.

– Vi har ikke data på konklusjoner om sammenheng, så dette gjøres utifra et forsiktighetsprinsipp. Vi setter nå vaksinering med denne vaksinen på pause mens utredningen pågår.

Bukholm understrekte at det å stoppe vaksineringen på denne måten ikke har vært en enkel beslutning å ta.

– Dette innebærer ikke at vi fraråder bruk av denne vaksinen fremover. Det finnes i utgangspunktet god dokumentasjon om vaksinen, og det er viktig med tilstrekkelig med vaksinedoser fremover.

Smittverndirektøren meddelte også at Legemiddelverket nå går nøye gjennom alle meldte bivirkninger, både om AstraZeneca-vaksinen og andre vaksiner.

– Det er så langt 121 820 personer som har blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen her i Norge. Denne pausen innebærer at vi stanser utsendelse av denne vaksinen inntil videre. De som allerede er sendt ut, vil lagres forskriftsmessig på vaksinasjonsstedene. Vi har fått melding om litt reduserte leveranser fra AstraZeneca de neste ukene. Det vil medføre noe forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet og redusere antallet som blir vaksinert. Vi vil komme med oppdatert vaksinasjonsscenario på bakgrunn av denne pausen, avsluttet Bukholm. 

Saken er oppdartert: Også Trondheim og Bergen setter vaksineringen på vent som følge av meldingene fra Danmark. 

Det gis ikke lenger koronavaksine fra AstraZeneca, oppgir den danske Sundhedsstyrelsen ifølge Berlingske Tidende.

En av meldingene dreier seg om at det har vært et dødsfall.

Det kan ikke konkluderes hvorvidt det er noen sammengeng mellom vaksinen og blodpropp-tilfellene. Men europeiske legemiddelmyndigheter har iverksatt en undersøkelse av vaksinen, ifølge den danske avisen.

Folkehelseinstituttet skriver følgende på Twitter:

Vi har mottatt melding om at Danmark har stanset bruk av AstraZeneca-vaksinen. FHI er i dialog med Legemiddelverket for å avklare situasjonen, og kommer tilbake når vi har mer informasjon.

Powered by Labrador CMS