Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

SÅRBART: Paul Martin Strand, direktør i Nordlandssykehuset, sier man har vært nær ved å måtte stenge medisinsk klinikk i Lofoten. Beate Sørslett, medisinsk direktør, sier situasjonen ennå er svært sårbar. 

Foto: Nordlandssykehuset HF

Kritisk mangel på personell: – Vi balanserer på en knivsegg

Kostnadene til innleie av helsepersonell til Nordlandssykehuset har doblet seg fra januar 2020 til januar 2021. Likevel har man vært nær ved å måtte stenge en klinikk i Lofoten på grunn av mangel på folk. Årsaken er nasjonale reiserestriksjoner.

Publisert: 2021-02-19 — 09.00

Styret i Nordlandssykehuset fikk torsdag presentert Virksomhetsrapporten for januar 2021 der det fremgår at innleiekostnadene for januar 2021 er dobbelt så høyt som de var i januar 2020.

 • I januar 2021 ble det leid inn leger, sykepleiere og annet helsepersonell for 8,5 millioner kroner. Halvparten av dette beløpet gikk til innleie av leger.
 • I januar 2020 var beløpet som gikk til innleie av helsepersonell 4,5 millioner kroner. 3,6 millioner kroner gikk til innleie av leger.

Det utgjør en prosentvis endring på 85,6 prosent fra januar-20 sammenlignet med januar-21.  

«Vaktlinjer, intensivenheter og kirurgiske sengeposter har ingen anledning til å stoppe pasienttilgangen, og må til enhver tid ha forsvarlig bemanning. I tillegg er det betydelige inntektstap dersom planlagt operasjonsaktivitet må strykes. Følgelig vil de fleste enheter måtte ty til innleie av personell dersom man ikke oppnår nødvendig bemanning med egne ansatte», heter det i styresaken.

– Balanserer på en knivsegg
Medisinsk klinikk skal dekke vaktberedskap med spesialister på Nordlandssykehustets tre lokasjoner. Men medisinsk klinikk i Lofoten har vært nær ved å måtte stenge dørene på grunn av mangel på personell.

– På grunn av overordnede reiserestriksjoner for innleide vikarer, har vi hele tiden balansert på en knivsegg for å klare å bemanne medisinsk klinikk i Lofoten og dels i Vesterålen, sier Paul Martin Strand, som er administrerende direktør i Nordlandssykehuset HF.

Innleiekostnadene har doblet seg, men likevel sliter Nordlandssykehuset HF med bemanningen. Særlig sårbar er medisinsk klinikk i Lofoten. 

Foto: skjermbilde fra virksomhetsrapporten

– Nå endres disse karantenebestemmelsene hyppig, det kom også en endring i går, som vi ikke har fått vurdert om endrer bildet noe til det bedre, legger han til. 

Svært sårbar situasjon
– Problemet er først og fremst vaktgående personell som er vikarer og vaktgående personell som er fast ansatte, men bosatt i utlandet, supplerer Beate Sørslett, medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset HF.

– Vi var i en situasjon der vi måtte vurdere å stenge ned, men det løste seg gjennom et samarbeid med Vesterålen pluss bistand fra Helse Nord om innleie gjennom en nasjonal innleieordning med personell fra Norge.

– Vi er fortsatt i en sårbar situasjon, og det skal ikke så mye til før vi er tilbake der vi var. Vi kan ikke holde åpen en klinikk med en kvalitet vi ikke kan stå for. Da er det bedre å stenge, sier hun videre.

Holder likevel budsjett
Sykehusdirektør Strand sier Nordlandssykehuset over år ikke har klart å holde seg til budsjettet når det gjelder innleie.

– I januar i år har vi brukt en halv million kroner mindre enn budsjettert. Begrunnelsen for det er at vi har et budsjett som er høyere enn før. Et mer realistisk budsjett, hvor vi har tatt vekk optimismen.

– Vi må likevel disiplinere oss, men samtidig ha en forståelse av at vi står i en pandemi.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Fastlegeleder kritiserer departement-utspill

GAVEFORSTERKNINGSORDNINGEN AVVIKLET

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!