Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

FÆRRE DOSER: Legemiddelselskapet AstraZeneca har varslet at de kommer til å levere færre doser enn først forespeilet den neste måneden. – Vaksiner blir et enda større knapphetsgode de to-tre nærmeste månedene, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet. 

Foto: Arkivfoto

– Vaksinen blir et større knapphetsgode

– I lys av de endrede forutsetningene må vi bruke litt mer tid på disse vurderingene. Dette sier overlege Preben Aavitsland om eventuelle endringer i vaksineprioriteringen etter at det har blitt kjent at Norge får færre vaksinedoser enn forventet.

Publisert: 2021-01-26 — 13.21

Fredag ble det kjent at AstraZeneca ikke klarer å levere vaksinedoser etter planen. Det var i utgangspunktet forespeilet at Norge ville motta over en million vaksinedoser neste måned. Nå ventes kun 200.000 doser i løpet av februar. Leveransene til hele Europa er reduserte.

– De reduserte leveransene får betydelige konsekvenser for fremdriften i vaksinasjonsplanen, sa overlege Preben Aavitsland til Dagens Næringsliv mandag. Til VG anslår Aavitsland tirsdag at vaksineringen kan bli én til to måneder forsinket.

Forsinkelsene kan også få følger for vaksinering av helsepersonell, oppgir FHI til Dagens Medisin.

LES OGSÅ
Slik kommenterer SLV og FHI mulig alderstak for vaksine

– Når vi nå i februar og utover våren får mange hundre tusen, kanskje millioner færre vaksinedoser fra AstraZeneca, betyr det at vaksiner blir et enda større knapphetsgode de to-tre nærmeste månedene, skriver Preben Aavitsland i en e-post til Dagens Medisin.

 – Dette betyr at ventetiden blir lenger for alle som står i vaksinekøen, altså eldre, kronisk syke og helsepersonell.

– Må bruke mer tid

Aavitsland viser til at flere har tatt til orde for at flere helsepersonell og eldre på noen deler av Østlandet, skal få komme lenger fram i køen.

– I lys av de endrede forutsetningene må vi bruke litt mer tid på disse vurderingene.

I forrige uke opplyste Aavitsland at det ville komme en avklaring angående eventuelt om det vil bli satt av flere vaksiner til helsepersonell denne uken. Det ble før jul bestemt at 30.000 vaksiner skulle settes av til sykehusansatte og at 20 prosent av kommunenes vaksiner skal gå til helsepersonell.

– Betyr dette at det ikke kommer en avklaring denne uken angående vaksinering av helsepersonell?

– Det er mulig. Vi får se.

– Hvilke vurderinger skal dere foreta før dere bestemmer hvem som skal få vaksine? Hva er det som vil avgjøre om dere setter flere helsepersonell og eldre på noen deler av Østlandet, som du skriver, lenger frem i køen?

– Vi må vurdere en rekke faktorer, blant annet sykdomsbyrde, risiko, logistikk, vaksinens virkninger og tilgjengelighet av vaksiner. Vi har samtaler med RHF-ene, KS, Legeforeningen og Sykepleierforbundet.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!