Kampen mot antibiotikaresistens må prioriteres

Vi har glemt hvor mye antibiotika har betydd og betyr for oss alle. Hvis antibiotika ikke virker, kan et skrubbsår eller en lungebetennelse ta livet av deg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Nicholas Wilkinson

Kronikk: Nicholas Wilkinson, Helsepolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV)

EN HELSEKRISE herjer landet og hele verden. Men vi vet at det kommer en enda verre helsekrise. Krisen er som en togkollisjon i sakte film. Vi ser på krisen, vi vet at den kommer, men veldig få snakker om denne krisen eller har løsninger i statsbudsjettet. Krisen er antibiotikaresistens.

Antibiotika er grunnplanken for hele helsevesenet. Det er avgjørende for nesten alle operasjoner, fra kreftbehandling til keisersnitt. Hvert år dør 750 000 personer som følge av antibiotikaresistens.

Hvis jeg var i dagens regjeringen, ville jeg vært flau.

HANDLE FOR FREMTIDEN. Jeg er redd – ikke for meg selv, jeg er heldig. Jeg lever på grunn av at antibiotika virket da jeg var veldig syk. Jeg er redd for barna som kanskje må leve i et samfunn uten antibiotika.

Vi må handle. Mens regjeringen og Fremskrittspartiet bruker penger til sjokolade og øl, prioriterer SV å bygge opp forsvaret mot pandemien som vil komme:

  • Få bedre diagnosesystemer på sykehus
  • Starte StatMed for å produsere smalspektret antibiotika
  • Starte vaksineringsprogram for alle voksne
  • Øremerke forskningsmidler for å jobbe mot antibiotikaresistens

PRIORITERING. Å være politiker er å prioritere. Hvis jeg var i dagens regjeringen, ville jeg vært flau. De øser ut våre pensjonspenger til billigere sjokolade, men har få tiltak for den største pandemien vi vet kommer. SV prioriterer å kjempe mot antibiotikaresistens. Jeg håper flere partier vil bli med i denne kampen.

Tilleggsinformasjon: Artikkelforfatteren oppgir ikke interessekonflikter ut over sin rolle som helsepolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV).

Powered by Labrador CMS