EN AV TRE: Én av tre ønsker å snakke med fastlegen om samlivsproblemer, viser en ny norsk studie. Siri Dalsmo Bergem fastlege i Arendal er førsteforfatter. 

Foto: Bjarte Haugen

Flere enn antatt snakker med fastlegen om samlivsproblemer

Fastlege Siri Dalsmo Berge har forsket på hvorvidt pasienter snakker med fastlegen sin om samlivsproblemer. Resultatet overrasket henne.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Når vi tar opp livsstilsintervensjon med pasientene våre, snakker vi om røyking, fysisk aktivitet og kosthold. Det er like naturlig å snakke om parforholdet, mener fastlege og forsker Siri Dalsmo Berge til Forskningsnytt ved Allmennmedisinsk forskningsfond (AMFF)

Berge er førsteforfatter av studien “Couple relationship problems—a task for the general practitioner? A cross-sectional survey from Norway”, publisert i Family Practice i september.

Én av tre
Resultatene fra en spørreundersøkelse blant 2178 pasienter ved 70 fastlegekontor våren 2019, viser at hver fjerde pasient har snakket med fastlegen sin om samlivsproblemer. Én av tre ønsker å snakke med fastlegen om dette. Nesten halvparten av pasientene mener at fastlegen bør interessere seg for parforholdet deres.

– At en fjerdedel hadde snakket med fastlegen sin om samlivsproblemer, var litt høyere enn vi hadde trodd. Det er også interessant at såpass mange også ønsker å snakke om samlivet sitt. Vårt inntrykk da vi så tallene, var at det er vanligere å snakke med fastlegen om problemer i parforholdet enn vi hadde trodd, sier Siri Dalsmo Berge, spesialist i allmennmedisin, fastlege ved Bjønneslegene i Arendal og forsker tilknyttet Universitetet i Bergen.

Vårt inntrykk da vi så tallene, var at det er vanligere å snakke med fastlegen om problemer i parforholdet enn vi hadde trodd. Siri Dalsmo Berge, fastlege og forsker

Blant dem som allerede hadde tatt opp parproblemer med fastlegen sin, svarte 58 prosent at det ikke hadde vært nyttig.

Viktig å gjøre plass
Berge sier til Forskningsnytt at pasienters samlivsproblemer er viktig å gjøre plass til, også hos fastlegen.

– Vi er fastleger og skal ikke bli parterapeuter. Men når vi vet hvor viktig nære relasjoner er for helse, så har vi en rolle. Forskning de siste årene har funnet at nære relasjoner er den faktoren som påvirker helsa vår mest og er viktigere enn røyking og fysisk aktivitet, argumenterer hun.

Påvirker immunforsvaret
Hun viser videre til forskning som setter samlivsproblemer i sammenheng med immunforsvaret.

Siri Dalsmo Berge, spesialist i allmennmedisin, fastlege ved Bjønneslegene i Arendal og forsker tilknyttet Universitetet i Bergen. Foto: Mari Dalsmo Berge

– En studie på aterosklerose fant at kvinner som er i et parforhold med god kvalitet hadde mindre åreforkalkning enn kvinner i et dårlig parforhold. Andre har sett tilsvarende sammenheng for blodsukkerregulering hos diabetikere, sårtilheling etter operasjoner og infeksjonsrisiko – og selvfølgelig depresjon. Den norske MoBa-undersøkelsen fant at foreldre med dårlig samlivskvalitet under svangerskapet fikk barn med en høyere risiko for infeksjon i spedbarnsperioden. Så kvaliteten på parforholdet påvirker immunforsvaret, sier Arendal-fastlegen til Forskningsnytt.

Skal forske videre
Studien, som er støttet med midler fra Allmennmedisinsk forskningsutvalg (AFU), er en del av doktorgradsarbeidet hennes om pasienters samlivsproblemer og hvilken plass det har på fastlegekontoret.

Nå er Berge i gang med delstudie II og fokusgruppe-studie av fastleger.

Powered by Labrador CMS