Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

EN PAKKE PER INNBYGGER: Totalt ble det solgt 5,1 millioner reseptfrie pakninger av paracetamol første halvdel av 2020, det vil si nesten én pakke per innbygger i løpet av et halvt år, viser nye tall fra FHI.

Foto: Per Corneliussen

Mange flere kjøpte smertestillende under pandemien

Salget av reseptfrie smertestillende økte betydelig i begynnelsen av koronapandemien, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet. De antar hamstring kan være noe av forklaringen.

Publisert: 2020-09-24 — 10.20

Salget av paracetamol (Paracet) og ibuprofen (Ibux) økte betydelig i mars, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

–  Dette kan tyde på en hamstringseffekt i forbindelse med at landet stengte ned på grunn av korona-pandemien, sier farmasøyt og seniorrådgiver Kristine Olsen i Folkehelseinstituttets avdeling for legemiddelstatistikk i en pressemelding.

Én pakke per innbygger
Totalt ble det solgt 5,1 millioner reseptfrie pakninger paracetamol i første halvdel av 2020, det vil si nesten én pakke per innbygger i løpet av et halvt år.

Særlig kraftig var økningen i salget i mars måned, sammenlignet med månedene før. 

– Dette sammenfaller med tidspunktet hvor koronapandemien kom til Norge, og kan komme av at mange ønsket å sikre seg smertestillende og febernedsettende medisin i tilfelle sykdom, tror Olsen i FHI.

Mange ønsket å sikre seg smertestillende og febernedsettende medisin i tilfelle sykdom.
Kristine Olsen, farmasøyt og seniorrådgiver I FHI

Ti prosent opp
Reseptfritt salg av paracetamol målt i doser økte med seks prosent første halvår i 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Totalt salg av paracetamol, inkludert reseptpliktige pakninger, økte med nærmere 10 prosent målt i doser sammenlignet med første halvår 2019.

Salget av reseptfrie pakninger av ibuprofen økte med sju prosent målt i doser i første halvår i 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Totalt salg av ibuprofen, inkludert reseptpliktige pakninger, økte med nærmere fire prosent målt i doser sammenlignet med første halvår 2019.

Økt salg av allergimedisin og nikotin
Også reseptfritt salg av allergimedisinen cetirizin økte med 15 prosent i første halvdel av 2020 sammenlignet med første halvdel av 2019 målt i doser.

Salget av nikotinholdige røykeavvenningsprodukter økte med ni prosent målt i doser i første halvår 2020 sammenlignet med første halvår 2019.

Det var en nedgang i salget av nesespray på  fire prosent fra samme periode i 2019, til tross for at også salget av nesespray var høyere enn normalt i mars måned.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!