Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

COVID-19: – Det er nesten ingen betennelsesdempende legemidler som brukes så mye som dexametason sier Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk. Foreløpige resultater  fra RECOVERY-studien viser at det svært vanlige, og rimelige, legemidlet kan forhindre dødsfall blant svært syke Covid-19-pasienter.

Hevder vanlig og billig legemiddel har effekt i behandlingen av Covid-19

Resultatene omtales som et gjennombrudd.

Publisert: 2020-06-16 — 17.44

Forskerne bak den britiske RECOVERY-studien meddeler nå at de ser positive resultater for Covid-19-pasienter ved bruk av det svært vanlige og billige betennelsesdempende legemidlet dexametason.

Tirsdag sendte forskerne Peter Horby og Martin Landrat, hovedforfattere av studien RECOVERY  (the Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) ut en melding om at det betennelsesdempende legemidlet dexametason reduserer risikoen for død hos en tredjedel av pasienter som får respiratorbehandling. For dem som får oksygenbehandling, reduseres risikoen for død med en femtedel.

–  Det er nesten ingen betennelsesdempende legemidler som brukes så mye som dexametason, sier Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, til Dagens Medisin.

– Resultatene er oppløftende, og det er naturligvis positivt om dette virker, fordi det er et så vanlig og rimelig legemiddel. Men igjen, vi har under korona sett altfor mange studier med dårlig kvalitet. Forskerne har lovet å publisere resultatene så snart som mulig, så da får vi se. Jeg vil tro forskerne jobber på spreng med dette akkurat nå, sier Madsen til Dagens Medisin.

Til BBC sier forskerne at dersom legemidlet hadde blitt benyttet for å behandle pasienter i Storbritannia helt siden starten av pandemien, kunne opp til 5000 liv ha vært reddet.

RECOVERY-studien, som er verdens største som ser på potensielle Covid-19-behandlinger, ble etablert i mars som en randomisert klinisk studie for å teste flere ulike behandlinger for Covid-19, inkludert dexametason. Over 11 500 pasienter fra over 175 sykehus i landet er inkludert.

Resultatene omtales tirsdag i medier verden over som et gjennombrudd.

Forskerne sier at de velger å gå ut med foreløpige data nå, fordi det er viktig at offentligheten får denne informasjonen. De lover å publisere resultatene så snart som mulig.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!