Et koronapass kan misbrukes

Et koronapass kan bli misbrukt. Jeg har også problemer med å se nytteverdien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Svein Aarseth


Innlegg: Svein Aarseth, lege og leder av Rådet for legeetikk

I EN KRONIKK i Dagens Medisin (08/2020) skriver Ole Fridthjof Norheim om smittesporingsapp og koronapass.

Jeg vil knytte noen kommentarer til koronapass.

GAMLE KONTROLLKRAV. Jeg fikk min siste koppevaksine i 1976 og måtte, for å kunne jobbe som helsepersonell, dokumentere både koppevaksine og at jeg var BCG-vaksinert (tuberkulose) og hadde respons på vaksinen ved positiv Pirquet-prøve

Koppene er utryddet, og det er ikke lenger krav til tuberkulosekontroll ved ansettelse.

TRYGT ARBEIDSMILJØ. Arbeidstakere skal ha trygge arbeidsforhold. Arbeidsmiljøloven, og forskrifter til den, har også regler om biologiske faktorer. Dette innebærer at arbeidsmiljøet skal være trygt. Selv om man nå tilbyr helsepersonell hepatitt-B-vaksine, slakker man ikke på kravene til smittevern.

Vi må ikke komme i en situasjon der dokumentasjon av gjennomgått korona – koronapass – er en forutsetning for å få jobbe eller få en jobb

Vi må ikke komme i en situasjon der dokumentasjon av gjennomgått korona – koronapass – er en forutsetning for å få jobbe eller få en jobb.

MISBRUK? I europeisk sammenheng har man diskutert koronapass som et virkemiddel for å få fart på turismen igjen. WHO advarer mot dette. Man vet ennå for lite om sammenhengen mellom påviste antistoffer og at personen ikke representerer smitterisiko.

Et koronapass kan misbrukes. Jeg har også problemer med å se nytteverdien.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Dagens Medisin 09/2020, fra Kronikk og debatt-seksjonen

Powered by Labrador CMS