Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

VIL HA FORBUD: Politikerne i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget går inn for et forbud som gjør at foreldre ikke kan bruke kommersielle gentester til å teste barn.

Foto: Getty Images

Vil forby gentesting av barn

En samlet helse- og omsorgskomite går inn for å forby gentesting av barn utenfor helsetjenesten.

Publisert: 2020-05-20 — 20.53
Denne artikkelen er over to år gammel.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen

Foto: Privat

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget la tirsdag frem sin innstilling om endringer i bioteknologiloven. I innstillingen heter det at komiteen er «sterkt bekymret for muligheten til å kommersialisere og forske på biologisk materiale som er hentet inn gjennom genetiske selvtester». Komiteen ber derfor regjeringen fremme et lovforslag om forbud mot genetisk testing av barn utenfor helsetjenesten.

I et blogginnlegg publisert på Dagens Medisin denne uken, tok generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen til orde for et forbud. Gerhardsen er glad for at helse- og omsorgskomiteen bestemte seg for å gå inn for et forbud.

–  Disse kommersielle testene sier bare noe om statisk disposisjon, er lette å feiltolke og kan føre til unødig frykt og bekymring. Vi er bekymret for hvordan slik kunnskap kan påvirke barn på negativ måte og mener det viktigste her er å beskytte barns rett til å ikke vite, sier Gerhardsen til Dagens Medisin.

– Testutslag gir hverken noen garanti for helse eller sykdom. Å frykte for en sykdom uten kur, som Alzheimer, kan få veldig negative livskonsekvenser. Som interesseorganisasjon på demensområdet ser vi ofte at pårørende velger å ikke søke informasjon om egen risiko. Den retten bør barn også ha.

Avviste forbud

Da regjeringen presenterte sitt forslag til endringer i bioteknologiloven før jul tok Bioteknologirådet til orde for et slikt forbud. I den forbindelse sa helseminister Bent Høie at gentesting av barn hadde vært et av de vanskeligste spørsmålene.

– Vi er urolige for at mange tar denne type tester uten å tenke nøye nok gjennom hva det betyr, både for seg selv og barna, men det blir for inngripende i foreldreretten å si at foreldre ikke kan gjøre slike tester av sine barn, sa Høie da.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!