Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Skjermdump fra Riksadvokaten.no

Riksadvokaten: Vil bøtelegge brudd med 20.000 kroner

Foreslår 20.000 i bøter for personer som bryter karantenebestemmelser.

Publisert: 2020-03-14 — 09.25
Helsejurist Anne Kjersti Befring synes det er bra Riksadvokaten melder at de vil følge opp saker strafferettslig.

Saken er oppdatert

Ifølge NTB skriver Riksadvokaten mandag at brudd på karantene og isolasjon skal straffes med bøter på 20.000 kroner, eller 15 dager i fengsel.

Retningslinjene, til Riksadvokaten leser du her.

«For personer som tar opphold på sine hytteeiendommer i annen kommune fastsettes boten normalt til kroner15.000,subsidiært fengsel i 10 dager», heter det i retningslinjene.

Riksadvokatens skriver i en kort melding på sine nettsider at den «foreliggende alvorlige situasjonen med koronavirusepidemi fordrer at strafferettslige tiltak benyttes for å bidra til redusert spredning av viruset».

«Allerede nå vil imidlertid riksadvokaten signalisere at eventuelle brudd på smittevernloven som er straffesanksjonert vil bli tatt på største alvor av påtalemyndigheten. Det samme gjelder andre lovbrudd som innebærer økt fare for spredning av viruset», heter det på riksadvokaten.no. 

Fredag jobbet riksadvokatembetet med å utarbeide nasjonale retningslinjer for hvordan ulike brudd på smitteverntiltak skal håndteres strafferettslig.

 

Hørte ikke på myndighetene

Helsedirektør Bjørn Guldvog anbefalte nylig alle å holde seg hjemme, og ikke dra på hytta, da myndighetene «stengte ned landet». Fordi det kan belaste små hyttekommuners helsevesen om det oppstår smitte i hyttefjellet.


Twitter gikk varmt med meldinger fredag kveld om ungdom som var på koronafester, og om at mange dro på fjellet. Noen meldinger viste til folk som var i butikken eller på vinmonopolet samtidig som de har karantene.


 

Helsejurist Anne Kjersti Befring sier til Dagens Medisin at de formelle vedtakene Helsedirektoratet nå har truffet i henhold til smittevernlovens paragraf § 4-1 omfattes av straffebestemmelsen i paragraf § 8-1.

Hun mener det er bra at Riksadvokaten nå går ut og varsler om at brudd på smittevernloven vil bli fulgt opp.

– Dette innebærer at brudd på vedtakene kan føre til fengselsstraff inntil to år, eller bøter som er det mest sannsynlige her. Dersom bruddet fører til dødsfall kan straffen heves til fire år, sier Befring.

Hun viser til at det ikke er lagt ned et forbud mot å reise på hytta, men at det er sterkt anbefalt å holde seg hjemme.

– Dersom en smittet reiser på hytta og handler på butikken på veien vil det derimot være brudd på smittevernloven. Om en person som er satt i karantene reiser på hytta uten å være i kontakt med andre er det ikke brudd på reglene, selv om anbefalingen om å ikke reise er sterk.

– Straff forutsetter at det foreligger et vedtak med forbud mot å reise på hytta.

Dette ble altså lovfestet mandag, og det er nå et forbud om å oppholde seg på fritidseiendom utenfor egen kommune.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!