KUN ETT ROM: Longyearbyen sykehus er landets minste og har bare ett rom beregnet på personer med smittsomme sykdommer. Foto:

Svalbard: - Vi er veldig sårbare her oppe

Longyearbyen sykehus er Norges minste, og har kun ett rom beregnet på personer med smitte. - Får vi én i isolat her oppe, er det i praksis fullt.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

En håndfull mennesker sitter i karantene på Svalbard, men ingen har fått påvist koronasmitte til nå. Longyearbyen sykehus ønsker ikke å si noe om nøyaktig antall, eller om personene i karantene er turister eller fastboende. 

– Det er ikke mange vi har testet, men de som er testet sitter i hjemmekarantene. Det kan ta opp til tre dager før vi får svar på prøvene, sier avdelingsleder Bente Brataas ved Longyearbyen sykehus til Svalbardposten

Lokalstyreleder Arild Olsen sier til Dagens Medisin at svalbardianerne tar koronasituasjonen med fatning.

Sårbart samfunn

Svalbard måtte, i likhet som resten av Norge, stenge alt av skoler og barnehager torsdag. Men øya har, i motsetning til fastlandet, ikke kommuneoverlege, et fullt utbygd helsevesen eller fylkesmannssystem. 

- Vi er i en veldig sårbar posisjon her oppe, med få mennesker som skal håndtere mange kritiske samfunnsfunksjoner, politi, vann, energi og helse, sier Olsen og fortsetter:

Arild Olsen er lokalstyreleder i Longyearbyen. Foto: Marte Kristiansen/Arbeiderpartiet

- Samtidig bor vi veldig geografisk avgrensa, med få alternative møteplasser og fare for store kontaktflater. Vi har for eksempel bare én butikk.

- Hvordan vil en smittsom sykdom arte seg her oppe?

- Vi var tidlige ute med tiltak og planer for å skjerme folk i kritiske funksjoner. Vi har beredskapsplaner for denne typen situasjoner, men disse planene indikerer at vi ikke kan stå i en slik situasjon over tid, erkjenner han. 

Kun ett smitterom

Longyearbyen sykehus er landets minste og har kun ett rom beregnet på personer med smittsomme sykdommer. 

- Får vi en i isloat her oppe, er det i praksis fullt. Derfor har vi klargjort en egen bolig med plass til fire. Men likevel; for syke som trenger hjelp, går det fort fra ille til verst her oppe.

Arild Olsen sier grunnholdningen ved et eventuelt smitteutbrudd på Svalbard er å sende folk til fastlandet så fort som mulig. 

«Alle» må i karantene

For syke som trenger hjelp, går det fort fra ille til verst her oppe. Arild Olsen, lokalstyreleder Longyearbyen

Torsdag kom altså regjeringen med det som ble beskrevet som den «den strengeste tiltakspakken i fredstid». Blant annet må alle som kommer, eller har kommet hjem fra et land utenfor Norden, i to ukers karantene. 

- Det er åpenbart at regjeringen ikke har hensyntatt Svalbard, for det vil i praksis si at alle tilreisende må direkte i karantene. Det vil hope seg fort opp med folk, her, spår han. 

Bekymringen ble tatt opp med justisminister Monica Mæland, som har ansvaret for Svalbard, torsdag kveld. 

- Alternativet er å stanse all flytrafikk, hermetisere hele øya, men det igjen vil jo ramme reiselivet enda hardere. 

Tar det med fatning

Men, alt i alt, sier lokalstyreleder Arild Olsen at folk flest tar situasjonen med fatning og at det er god samhandling mellom de ulike etatene. 

- Vi hadde jo en akutt og voldsom situasjon her i 2015, med snøskredet. Vi får håndtere det litt på samme måte; bare gjøre jobben og gjore opp status og regninga i ettekant. Men, det er klart, vi bærer preg av å være underregulert når sånne situasjoner oppstår, avslutter han.

Powered by Labrador CMS