Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
«VELDIG, VELDIG FORBEREDT»: President Donald Trump mener at tiltakene hans, som å stanse flyginger fra Kina, har brakt situasjonen under kontroll. Men er den virkelig under kontroll? Illustrasjonsfoto:

Ny tone fra president Donald Trump

President Donald Trump legger skylden på Europa for at antallet koronasmittede nå øker i USA. Men er det så enkelt?

Publisert: 2020-03-13 — 15.20
Christer Mjåset

ANALYSE: Christer Mjåset, nevrokirurg, forfatter og tidligere fagforeningsleder. Jobber nå ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston/USA

FOR MANGE kom det som lyn fra klar himmel at president Donald Trump onsdag kveld gikk ut og suspenderte alle flyginger fra europeiske land til USA. «Europa har feilet i å hindre spredning av coronaviruset», hevdet Trump i sin direktesendte tale, som bar preg av at han ønsket å legge skylden for de stadig økende tilfellene i landet på noen andre enn ham selv.||

Samtidig representerer talen en betydelig kursendring. I flere måneder har amerikanerne blitt vant til at presidenten og republikanerne har bagatellisert antallet tilfeller av koronasmittede. Når noen har vist bekymring fra Demokratenes side, har det blitt påstått at man forsøker å slå politisk mynt på situasjonen.

«VELDIG, VELDIG FORBEREDT». Senest mandag kveld denne uken så jeg en nyhetssending på den republikanske TV-kanalen Fox News, der en lege tilknyttet Trump-administrasjonen sammenlignet koronaviruset med en vanlig influensaepidemi. Flere av de som blir syke, vil få så milde symptomer at de ikke engang vil vite at de har hatt viruset, hevdet legen og manet til nøkternhet og ro.

Profil

Christer Mjåset fikk for 2019-2020 «Harkness Fellowship in Health Policy and Pratice», og arbeider ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston.

Han er nevrokirurg og ansatt ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved UiO – samt Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjelletthelse (FORMI) ved Oslo universitetssykehus.

Han har vært leder for Yngre legers forening og visepresident i Legeforeningen.

 

Trump har ved flere anledninger selv kommet med lignende påstander, både på Twitter og på direkte-TV. Samtidig har han vært tydelig på at amerikanerne er «veldig, veldig forberedt» og at tiltakene som han selv har satt i gang, blant annet å stanse flyginger fra Kina, har vært avgjørende for at situasjonen nå er under kontroll.

Men er den virkelig det?

Det er å håpe at Trump nå forstår alvoret og at USA får på plass nødvendige smitteverntiltak. Ikke minst må man begynne å teste amerikanere som har vært utsatt for smitte. Det begynner virkelig å haste

TESTTRØBBEL. Noe av det som vekker mest bekymring blant dem jeg snakker med på politisk hold her i Washington, er at veldig få amerikanere så langt har blitt testet for covid-19. En av årsakene til dette er at Trump-administrasjonen takket nei til å motta testsettet som ble tilbudt fra Verdens helseorganisasjon (WHO) i slutten av februar.

I stedet ble det satset alt på at amerikanernes Centers for Disease Control and Prevention (CDC) skulle produsere en egen test i løpet av kort tid. Årsaken til avslaget er uklart og spekulasjonene er mange. Blant annet hevder noen at Trump har villet holde antallet rapporterte smittetilfeller nede med vilje for å minske påvirkningen på finansmarkedet. Leveringen av CDC-testen har uansett blitt forsinket, først på grunn av produksjonsfeil, og nå også på grunn av uventede logistikkutfordringer. Både leger og politikere i flere delstater har klaget over mangel på tilgang, samtidig som Trump har gått ut og hevdet at alle amerikanere som vil bli testet, nå har muligheten til det.

Ut ifra det jeg hører, kommer CDC-testen neppe til å bli fullt tilgjengelig før mot slutten av neste uke. Når vi vet at antallet bekreftede smittede amerikanere nå har passert 1700 og at veksten har vært eksponensiell siden begynnelsen av mars, er det grunn til å være veldig bekymret for mørketallene i den amerikanske befolkningen.

STATE OF EMERGENCY. Så langt er det flere stater som har erklært State of emergency, deriblant Massachusetts som jeg selv bor i. Det betyr at skoler har begynt å stengew og at større konferanser er blitt avlyst. Harvard University har stanset all undervisning for første gang i historien. Studentene sendes hjem og nettbaserte videoforelesninger er det eneste som tilbys. Hele 25 prosent av amerikanerne har arbeidsavtaler som innebærer at de får sykepenger om de er borte fra jobb. Dette har ført til at flere større bedrifter, som dagligvarekjeden Trader Joe’s, har annonsert at de vil betale sine ansatte selv om de er hjemme ved eventuell smittemistanke.

Faren er imidlertid at mange arbeidstakere i mindre bedrifter tar sjansen på å gå på jobb selv om de kan være en fare for andre. Dette er grunnen til at politikerne i den amerikanske kongressen i skrivende stund er like ved å vedta en pengepakke som innebærer fjorten dager betalt sykefravær for alle amerikanere, i tillegg til skatteletter for mindre bedrifter som nå vil slite med å holde det gående.

FLERE UTFORDRINGER – OG BØRSFALL. Men større utfordringer gjenstår. Det er ennå ikke klart hvem som skal betale for behandlingen av de nesten 30 millioner menneskene som er uten helseforsikring i landet. Bare det å få hver av disse personene testet, vil koste rundt $500.

Hver dag denne uken har man lest om store fall på børsen. Det er mange som påpeker at dette er svært alvorlig for president Donald Trumps sjanser for å bli gjenvalgt. Noe av hans sikreste kort har vært at den amerikanske økonomien har holdt seg historisk sterk den senere tiden. Dette er nok også grunnen til at Trump brukte store deler av onsdagens tale til å forsikre seerne at vi nå er i en forbigående krise og at amerikanerne har verdens sterkeste økonomi.

JOE BIDENS PLAN. Noe annet som er dårlig nytt for Trump, er at Joe Biden ser ut til å feste grepet om det demokratiske presidentkandidaturet. Biden vant flere delstatsvalg i begynnelsen av denne uken mot «sosialisten» Bernie Sanders, som flere mener splitter det demokratiske partiet og er for venstreradikal for amerikanere flest. Derfor har også de moderate demokratene samlet seg om Biden – blant annet Pete Buttigieg og Kamala Harris, som begge nylig trakk seg som kandidater til valget.

Spenningen var derfor stor da Joe Biden holdt sin tale nå torsdag, der han for første gang adresserte koronaepidemien. Ved å bruke setninger som «the crisis we face from the coronavirus is on a scale of a major war», annonserte Biden en egen plan for å bekjempe viruset

Planen legger nå press på Donald Trump for å levere på folkehelsetiltak. Et av dem er at alle må få muligheten til å bli testet – uten at det skal koste noe for hver enkelt.

NÅ ER DET ALVOR. Joe Bidens tale ble godt mottatt i Washington, og er av flere referert til som svært overbevisende. Biden har den stødigheten og empatien som Trump mangler, samtidig som han viser at han er villig til å lytte til medisinske fagfolk.

Biden balanserer likevel på en knivsegg i og med at han bare er en presidentkandidat – og ikke har noen formell makt. Det er tross alt Donald Trump som er USAs overhode og den som er satt til å lede nasjonen gjennom den krisen man nå står overfor.

Man får håpe at Trump nå har forstått alvoret i situasjonen og at USA får på plass nødvendige smitteverntiltak. Ikke minst må man begynne å teste amerikanere som har vært utsatt for smitte.

For det begynner virkelig å haste.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!