Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Snevert syn på medisin-studiets muligheter

Vi trenger leger overalt, og studiet er for smalt til å dekke behovene.

Publisert: 2019-10-01 — 05.17
Mathias Kaurstad Morthen

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Mathias Kaurstad Morthen, medisinstudent ved Universitetet i Oslo (UiO) og Chief Innovation Officer (CINO) i MedEvent

HVA SLAGS lege vil du bli, da? Jeg fikk dette spørsmålet utallige ganger da jeg startet medisinstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO) i 2017. Svaret var, og er fortsatt, at jeg ikke aner. Jeg synes mange retninger innen medisin er spennende, og i tillegg lurer jeg på om jeg vil bruke helsekompetansen utenfor klinikken.

Byråkratiet, konsulenthusene og helserettede teknologiselskaper trenger vår kompetanse, og ønsker oss på laget.

BAKPÅ-KULTUR. I håp om å få oversikt over mulighetene, oppsøkte jeg umiddelbart miljøer hvor karrieremuligheter, innovasjon og entreprenørskap ble diskutert. Blant et titalls foreninger fantes det ingen som gjorde nettopp dette. Det var heller ingen informasjon fra Det medisinske fakultetet som kunne hjelpe.

Jeg satt i lesesalen på Rikshospitalet, Norges mest fremtidsrettede sykehus, og bannet over at fremtidens helsepersonell ikke ble nevnt. I frustrasjon stiftet jeg Studentforeningen for medisinsk innovasjon (SMI), med mål om å endre bakpå-kulturen i norsk helsevesen.

FREMTIDSFOKUS. Motivet var å gi studentene selvtillit på at de – med sitt utenfrablikk – har verdi allerede fra sin første dag i legefrakk. Initiativet ledet meg til selskapet MedEvent, grunnlagt av Ida «Dr. Innovasjon» Fattah

MedEvent har ett fokus: Fremtidens helsepersonell. I dette miljøet blir jeg stadig overrasket over hvor mange muligheter vi helsefaglige har. Det er bra, men det skulle ikke være nødvendig å bli overrasket.

Foreløpig motiverer profesjonsstudiet i medisin til å bli en lege i sentrum av boksen

SPISSINGEN. Medisinstudiet er et profesjonsstudium, og det skal selvsagt være rettet mot profesjonen. Slik jeg kjenner det, er det spisset mot sykehusleger. Spisset mot indremedisinere, faktisk. Medisinstudiet har hatt suksess med å produsere indremedisinere, men dette er bare et snev av et snev av hva medisinere bør brukes til – dersom vi skal takle morgendagens helseutfordringer.

Helse er statens tredje største utgiftspost, og kostnadene øker. Samtidig kommer teknologiske nyvinninger som vil revolusjonere måten vi helsefaglige jobber på. Vi trenger leger som tenker utenfor boksen, med og uten legefrakk.

Foreløpig motiverer profesjonsstudiet i medisin til å bli en lege i sentrum av boksen.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 16/2019

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!