Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
POSITIV TIL STUDIE: OUS-overlege Lars Gullestad deltar på årets ESC-kongress i Paris. Dette bildet er fra en tidligere konferanse. Arkivfoto: Målfrid Bordvik

– En «game changer» i behandling av hjertesvikt

– Studien bør få betydning for klinisk praksis, sier OUS-overlege Lars Gullestad.

Publisert: 2019-09-02 — 14.00
Denne artikkelen er over to år gammel.

Diabeteslegemiddelet dapagliflozin reduserer død og sykehusinnleggelse hos pasienter med hjertesvikt, viser «DAPA-HF»-studien. Studien ble presentert i Paris søndag under European Society of Cardiology (ESC), som er verdens største kardiologiske konferanse.

– Dette er en «game changer» i behandling av hjertesvikt, sier Lars Gullestad, UiO-professor og overlege ved OUS Rikshospitalet, til Dagens Medisin. Han var til stede i Paris da studien ble lagt frem.

Dette bør få betydning for klinisk praksis, idet pasienter med hjertesvikt og redusert ejeksjonsfraksjon bør få tilbud om slik medisin
Lars Gullestad, overlege

Over 4000 pasienter
Dapagliflozin tilhører gruppen av medikamenter som kalles SGLT2-hemmere. Disse er utviklet til bruk hos pasienter med diabetes mellitus og det er tidligere vist at legemidlene reduserer risikoen for å utvikle hjertesvikt hos pasienter med diabetes type 2. DAPA-HF-studien undersøkte om dapagliflozin også er nyttig i behandlingen av etablert hjertesvikt, selv hos pasienter uten diabetes. Forskerne fant en slik positiv effekt.

– Det viktigste funnet er nytten for pasientene som ikke har diabetes. Dette er virkelig en behandling mot hjertesvikt, og ikke bare en medisin mot diabetes, uttaler førsteforfatter John McCurray, professor ved University of Glasgow, i en pressemelding fra ESC.

4744 pasienter med hjertesvikt og redusert ejeksjonsfraksjon fra 20 land inngår i studien. Pasientene ble tilfeldig inndelt i to grupper til enten å få 10 milligram dapagliflozin en gang daglig eller matchende placebo. Behandlingen ble gitt på toppen av det som er standardbehandling i dag.

Resultatene viser at dapagliflozin reduserte risikoen for kardiovaskulær død og hospitalisering for hjertesvikt med 26 prosent, sammenlignet med placebo.

– Overbevisende
– Effekten av studien er overbevisende, og det er den første studien på fire år, siden PARADIGM-studien i 2015, at man ser så overbevisende effekt hos pasienter med hjertesvikt og ejeksjonsfraksjon. Videre var det overbevisende effekt på livskvalitet, det vil si at pasientene lever lenger og bedre. Det var også interessant at effekten kom så raskt, sier Gullestad.

ESC

* European Society of Cardiology (ESC) er verdens største kardiologiske konferanse. I år arrangeres den i Paris med cirka 32.000 deltakere fra 150 land. I løpet av fem dager blir 4500 abstrakter med forskningsnyheter lagt frem.

* Tema for årets konferanse er «global kardiovaskulær helse», for å sette søkelyset på forskjellene i forekomst, forebygging, diagnostikk og behandling av hjerte- og karsykdommer rundt om i verden.

* Dagens Medisin arrangerer Norsk aften i Paris mandag 2. september. Her vil fagfolk gjennomgå de viktigste nyhetene fra årets kongress.

 

 

Han trekker DAPA-HF-studien frem som den viktigste fra årets store hjertekongress.

– Dette bør få betydning for klinisk praksis, idet pasienter med hjertesvikt og redusert ejeksjonsfraksjon bør få tilbud om slik medisin, mener overlegen.

Få alvorlige bivirkninger
Pasientene ble fulgt i halvannet år. Bivirkningene av legemiddelet ble også godt tolerert i studien.

– Bivirkninger krevde sjelden at man måtte avslutte behandlingen. Det var ikke noe betydelig overskudd av noen alvorlige bivirkninger i dapagliflozin-gruppen, uttaler lederen av studien.

Effekten av legemiddelet var like stor blant pasientene, uavhengig av om de hadde diabetes eller ikke.

– Hvorvidt andre medikamenter som tilhører denne klassen SGLT2-hemmere (empagliflozin eller kanaglifozin) har tilsvarende effekt, gjenstår å vise. Det er grunn til å tro det ut fra studier hos diabetikere, men spesifikke studier er ønsket, og de er på vei, sier Gullestad.

Studien er finansiert av AstraZeneca.

Lars Gullestad oppgir ingen interessekonflikter

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!