

– Fastlegekrisen er langt mer alvorlig nå
Fastlege Tor Magne Johnsen advarer mot at man «evaluerer seg i hjel» mens fastlegeordningen forvitres.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

HELSEDEBATTEN, ARENDAL (Dagens Medisin): – Rekrutteringskrisen til fastlegeordningen er langt mer alvorlig nå, og mest alvorlig er det at vi ikke klarer å holde på dem vi har. Fastlegene rømmer, det er mange vikarer som gjør at mange pasienter har mistet fastlegen sin de siste årene, sier Tor Magne Johnsen, fastlege i Trondheim og leder av trønderopprøret.
Som et eksempel trekker han frem fastlegekontoret der han selv jobber.
– På mitt kontor var vi tidligere seks spesialister i allmennmedisin, men nå har to av dem sluttet og begynt på nye spesialiteter, mens ytterligere to reduserer stillingene sine som fastleger, sier Johnsen.
Høie enig i forverring
Johnsen var blant deltakerne i Helsedebatten, som Dagens Medisin og Arendalsuka arrangerte i Arendal kulturhus tirsdag. Fastlegerekruttering og kommunehelsetjeneste var tema for debatten.
Helseminister Bent Høie er enig med fastlegens beskrivelse i at situasjonen har forverret seg, men er likevel ikke urolig for kollaps innen to år.
– Jeg er enig i at situasjonen har forverret seg i flere kommuner, og vi ser at fastleger slutter tidligere enn vi hadde ønsket. Derfor har jeg også gjort mye for å snu utviklingen. Men alle som kjenner ordningen vet at vi ikke klarer å snu dette på ett år eller to, vi trenger langsiktige løsninger for å bygge en bærekraftig fastlegeordning som blir attraktiv fremover. Det kommer i evalueringen til høsten. Samtidig har vi satt inn kortsiktige tiltak, blant annet innført takst for samhandling, i samarbeid med Legeforeningen, sier Høie.
Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, er ikke imponert over regjeringens innsats.
– Regjeringen har gjort alt for lite alt for lenge. Det som skjer nå har blitt presset frem av opposisjonen, sier hun.
– Krisesnakk uten løsninger
– Det er ikke riktig historiebeskrivelse. Opposisjonen vil ha mer og mer krisesnakk, men har ikke konkrete løsninger. Det har vi, sier Høie.
Jon Magnussen, professor i helseøkonomi, påpeker at det har vært langt sterkere vekst i legedekningen i sykehusene enn i kommunehelsetjenesten.
– Rekrutteringssvikten er udiskutabel, men man skal tenke seg om før man bruker ordet «krise» i Norge, sier Magnussen, som tok til ordet for å «skynde seg langsomt». Han mener det blant annet bør evalueres nøye om næringsvirksomhet er den beste modellen for fastlegenes virksomhet.
POLITIKERNE: Kjersti Toppe, Tuva Moflag, Sylvi Listhaug og Bent Høie. Til høyre moderator Markus Moe. Foto: Målfrid Bordvik
– Vi skal vokte oss vel for å miste hele fastlegeordningen mens vi evaluerer oss i hjel. Mister vi kontinuiteten i fastlegeordningen fører det til at flere dør, flere blir innlagt og helsen til innbyggerne blir dårligere, sier Johnsen.
– Som ventet
I motsetning til helseminister Bent Høie, så er legepresident Marit Hermansen urolig for at fastlegeordningen kan kollapse allerede i 2021.
– Ordningen har vært underfinansiert i mange år og det haster å gjøre noe med det. Mens gresset gror så dør kua. Mange fastleger teller på knappene, sier Hermansen.
Lederen av Trønderopprøret, Tor Magne Johnsen, ble ikke mer beroliget etter dagens debatt.
– Svarene fra politikerne var dessverre som ventet; de har repetert de samme løsningene de to siste årene uten at det har virket. Jeg hadde håpet at de hadde vært tydeligere på at de ønsker å bevare de som er fastleger i dag, noe som kunne gitt håp til de som jeg vet sitter på gjerdet, sier Johnsen.
I tillegg til fastlegeordningen tok helsedebatten for seg eldrepolitikk. De ideologiske forskjellene mellom høyre og venstresiden i politikken kom godt frem ved at eldreminister Sylvi Listhaug ønsket flere private aktører i eldreomsorgen, noe Sp og Ap advarte mot.
Tillbake till Primærhelsetjeneste
Arnulf Heimdal 14.08.2019 09.42.13
Lege
Det er ikke vanskelig for de som følger med å se at vi har en politisk ledelse av vårt helsevesen som har vist over tid at de ikke evner å ivareta fastlegeordningen. Det er derfor svært lite overraskende at stadig flere erfarne fastleger slutter, og at yngre leger/studenter velger andre karriærer. Dette kommer til å fortsette. De med aksjer i helprivate helsetjenester i byene kan da glede seg, sammen med de med penger nok til å bruke disse. Resten av befolkningen får et dårligere og dyrere helsetilbud fremover. Ansvaret nå for alt dette har et navn; Bent Høie.