Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Pulverbasert glukagon som nesespray, som ble godkjent av FDA i forrige uke, skal brukes som nødbehandling av insulin-indusert hypoglykemi, en tilstand der pasienten får svært lavt blodsukker. Illustrasjon: Getty Images

Pulverbasert glukagon som nesespray, som ble godkjent av FDA i forrige uke, skal brukes som nødbehandling av insulin-indusert hypoglykemi, en tilstand der pasienten får svært lavt blodsukker. Illustrasjon: Getty Images

FDA godkjenner injeksjonsfri hypoglykemi-behandling

Glukagon i pulverform ble nylig godkjent av amerikanske legemiddelmyndigheter som behandling av diabetes-pasienter som opplever hypoglykemi.

Annons:

Glukagon (Baqsimi) er det første og eneste godkjente glukagon-baserte legemidlet som kan gis injeksjonsfritt som pulver gjennom en nesespray. Godkjenningen fra Food and Drug Administration (FDA) gjelder for voksne og barn fra fire år og oppover.

Brukes som nødbehandling
Den nye pulverbaserte behandlingen er ment å brukes som nødbehandling for pasienter med diabetes type 1 og 2 ved tilfeller av alvorlig hypoglykemi (svært lavt blodsukker). Legemidlet kommer i en engangsdispenser som kan brukes ved behov. Virkestoffet gjør at leveren slipper ut lagret glukose inn i pasientens blodomløp, og sikrer dermed økte blodsukkerverdier. Glukagon har motsatt effekt av insulin, som reduserer blodsukkerverdiene i blodet.

– Kan forenkle denne prosessen
Frem til nå har pasienter som opplever alvorlige hyopglykemiske episoder blitt behandlet med glukagon-injeksjoner, som ifølge FDA må ferdigstilles gjennom flere steg før injeksjon.

«Denne nye metoden for å administrere glukagon kan forenkle denne prosessen, noe som kan være kritisk under en episode, spesielt hvis pasienter har mistet bevisstheten eller har anfall. I slike situasjoner ønsker man at prosessen for å behandle den lidende personen skal være så enkelt som mulig, sier Janet Woodcock, lege og direktør ved FDAs Center for Durg Evaluation and Research, i en uttalelse.

Godkjenningen av det nye legemidlet baserer seg på resultater fra to randomiserte, åpne, to-perioders kryssende studier som sammenliknet nasal administrering av 3 mg glukagon (Baqsimi) med administrering av 1 mg glukagon gitt gjennom injeksjon som behandling av insulin-indusert hyopglykemi.

Viste ikke-underlegenhet
Den første studien inkluderte 70 voksne pasienter med diabetes type 1, mens den andre studien inkluderte 83 voksne pasienter med diabetes type 1 eller 2. Pulverbasert glukagon viste i begge studier ikke underlegenhet til injeksjonsbasert glukagon når man sammnlignet økning av pasientenes blodsukkernivå.

I studie 1 hadde 100 prosent av pasientene som fikk pulverbasert glukagon og 100 prosent av pasientene som fikk glukagon gjennom injeksjon behandlingssuksess. Tilsvarende tall for studie 2 var 98,8 prosent for pulverbasert glukagon og 100 prosent for glukagon gjennom injeksjon.

Vanlige bivirkninger blant deltakere i begge studiene var kvalme, hodepine, oppkast og irritasjon i de øvre luftveiene.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Fastlege blir ny statssekretær

Helseministeren om IKT-kritikk

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!